Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > 1 din 4 adulți din România suferă de alergii, iar 1 din 3 copii suferă de rinită alergică. Terapia eficientă: Imunoterapia cu alergen

1 din 4 adulți din România suferă de alergii, iar 1 din 3 copii suferă de rinită alergică. Terapia eficientă: Imunoterapia cu alergen

În plin sezon al alergiilor de primăvară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) subliniază importanța accesului la tratamente eficiente, având în vedere creșterea îngrijorătoare a bolilor alergice la nivel global. Aproximativ una din trei persoane, în special copii, se confruntă cu aceste afecțiuni, considerate o provocare majoră pentru sănătatea publică în secolul XXI.

La nivel mondial, până la 30% din populația planetei suferă de alergii respiratorii, iar între 10-40% dintre pacienții cu rinită alergică dezvoltă și astm alergic. În România, 1 din 4 adulți și fiecare al treilea copil suferă de alergii, iar 1 din 5 copii are astm alergic. De asemenea, 1,1 milioane de români adulți se confruntă cu alergii medicamentoase.

Aproximativ 80% dintre pacienții care utilizează tratamente medicamentoase împotriva alergiilor și simt că își controlează simptomele nu reușesc să prevină evoluția către astm alergic. În aceste situații, imunoterapia cu alergen (AIT) este recomandată, având o eficiență de până la 100%, inclusiv în cazul alergicilor la înțepătura de albină.

AIT, administrată atât adulților, cât și copiilor, previne dezvoltarea polialergiilor, intoleranțelor alimentare și apariția astmului bronșic. Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele SRAIC, subliniază: “Imunoterapia cu alergen este singura terapie care modifică evoluția bolii alergice, inducând toleranța și reorientând răspunsul imun al pacientului alergic.”

Beneficiarii acestei terapii sunt în special pacienții cu afecțiuni alergice respiratorii și cei alergici la venin de albină sau viespe. Prof. Dr. Maria Jose Torres, președintele Societății Europene de Alergologie și Imunologie Clinică, subliniază importanța accesului la AIT, menționând că această terapie poate salva vieți.

Imunoterapia cu alergen, administrată sub formă de picături sau comprimate sublinguale, este considerată cea mai eficientă și convenabilă opțiune terapeutică. Comparativ cu medicația simptomatică, imunoterapia este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor și eficienței. Lipsa controlului bolilor alergice respiratorii afectează calitatea vieții pacienților, determinându-i să-și întrerupă activitățile zilnice.

George Proca, pacient alergic, relatează: “Sunt alergic de 5 ani. În lunile de vară, nu am putut cânta din cauza simptomelor alergice.”

În concluzie, imunoterapia cu alergen reprezintă o soluție eficientă pentru tratarea alergiilor respiratorii, având un impact pozitiv atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Accesul la această terapie este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților din România, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, care promovează dreptul fiecărui individ la servicii medicale de calitate.”

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *