Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Acordul istoric dintre Grecia și Macedonia se clatină. Mitsotakis își exprimă îngrijorarea și avertizează: Problema numelui ‘nu este negociabilă’

Acordul istoric dintre Grecia și Macedonia se clatină. Mitsotakis își exprimă îngrijorarea și avertizează: Problema numelui ‘nu este negociabilă’

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se declară îngrijorat de folosirea repetată a fostului nume al Macedoniei de Nord de către noua preşedintă a ţării, care revine astfel asupra unui acord încheiat de către Atena cu Skopje. Această ţară din Balcani a adăugat expresia ‘de Nord’ numelui său în 2019, pentru a pune capăt unui lung diferend cu Grecia, în urma unui acord istoric care a permis aderarea Macedoniei de Nord la NATO în 2020 și care i-a deschis uşa aderării la Uniunea Europeană (UE). Atena îşi acuză vecinul de uzurparea moştenirii istorico-culturale a regiunii greceşti Macedonia, leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare.

În urma unei victorii a naţionaliştilor, în mai, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova şi-a numit ţara ‘Macedonia’ în mai multe rânduri și nu ‘Macedonia de Nord’, provocând reacţii aprige la Atena. Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi, la sosirea la Washington, unde participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are ‘îngrijorări serioase’ cu privire la această folosire prescurtată a numelui Macedoniei de Nord de către noul Guvern.

‘Este un subiect pe care intenţionez să-l evoc’, a declarat el la Consiliul Relaţiilor Internaţionale. Problema numelui Macedoniei de Nord ‘nu este negociabilă’, a subliniat premierul elen. ‘Acest lucru nu este constructiv, el nu ajută Macedonia de Nord pe drumul ei către UE’, a ameninţat Kyriakos Mitsotakis.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *