Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Acțiunile umanitare și de asistență pentru dezvoltare ale Județului Maramureș, factori de promovare și afirmare la nivel național și internațional

Acțiunile umanitare și de asistență pentru dezvoltare ale Județului Maramureș, factori de promovare și afirmare la nivel național și internațional

La invitația Ministerului Afacerilor Externe, Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la Seminarul dedicat raportării privind cooperarea internațională pentru dezvoltare, desfășurat la București în perioada 03-04 aprilie 2024. Evenimentul a avut loc în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca parte a Foii de parcurs România – OCDE pentru cooperare în domeniul asistenței oficiale pentru dezvoltare.

Țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în anii 2004 și 2012, cu reînnoire anuală începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu 6 alte țări aspirante – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Foaia de parcurs pentru România stabilește termenii, condițiile și etapele procesului de aderare la OCDE, urmărind alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE în domenii precum reforma structurală, comerț și investiții, dezvoltare durabilă și inclusivă, guvernanță, mediu, biodiversitate și climă, digitalizare și infrastructură.

În cadrul seminarului de la București, specialiștii OCDE au discutat despre măsurarea eforturilor României în cooperarea internațională pentru dezvoltare, cu accent pe asistența oficială pentru dezvoltare și sprijinul total pentru dezvoltare durabilă. La eveniment au participat peste 40 de reprezentanți din ministere, agenții, sectorul bancar și autorități locale din România implicate în acțiuni internaționale pentru dezvoltare.

Conform reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, Consiliul Județean Maramureș este una din cele șapte autorități publice locale care au contribuit la colectarea datelor pentru raportarea acțiunilor de cooperare internațională pentru dezvoltare din 2023.

Organizatorii și invitații de la OCDE au apreciat eforturile autorităților locale din România și parteneriatele locale create pentru gestionarea crizei refugiaților și acțiunile de solidaritate în zonele de frontieră cu Ucraina.

Reprezentantul Serviciului Diaspora și Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș a subliniat acțiunile integrate desfășurate de Județul Maramureș pentru asistență umanitară acordată refugiaților din Ucraina, precum și sprijinul logistic și umanitar oferit regiunilor Ivano-Frankivsk și Transcarpatia – regiuni înfrățite cu Județul Maramureș.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *