Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Acuzații grave la adresa ex-ministrului Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. Nu are „experiența adecvată” cerută de BNR + „Fals în declarații!”

Acuzații grave la adresa ex-ministrului Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. Nu are „experiența adecvată” cerută de BNR + „Fals în declarații!”

Florin Nicolae Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, se află acum în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară supravegheată de Banca Națională a României (BNR). FNGCIMM SA IFN are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri din România prin programele guvernamentale IMM INVEST și IMM INVEST PLUS, beneficiind de participarea a peste 75.000 de companii.

Deciziile controversate luate de Florin Jianu au generat îngrijorări printre angajații instituției, iar un avertizor de integritate a adus acuzații grave la adresa sa, semnalând situații critice către ministrul Finanțelor Publice, Marcel-Ioan Boloș.

Angajații acuză că activitatea Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este amenințată de acțiuni menite să destabilizeze instituția, precum și de o influență negativă exercitată atât de Florin Nicolae Jianu, cât și de un alt membru al Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea. În plus, un alt membru al CA, Nicolae Cristian Stănică, este implicat în aceste acuzații.

Un avertizor de integritate a întocmit un raport detaliat privind presupusele încălcări ale legii de către Florin Jianu, iar informațiile prezentate de sursele Gândul indică posibilitatea unui colaps al instituției, generat de deciziile luate la nivelul conducerii.

Conform sesizării, Florin Jianu nu corespunde cerințelor legale pentru funcția sa, fiind acuzat de „fals în declarații” pentru că ar fi furnizat informații incorecte la momentul preluării mandatului de membru al CA al FNGCIMM SA IFN.

Legislația specifică impune ca cei care ocupă funcții de conducere în instituții financiare nebancare să aibă o reputație și experiență adecvată, criterii care ar fi fost încălcate în cazul lui Florin Jianu.

În plus, acuzațiile vizează și aspecte legate de guvernanța corporativă a instituțiilor publice, conform cărora Consiliul de Administrație ar trebui să respecte anumite reguli, inclusiv privind diversitatea de gen, aspecte care nu ar fi fost respectate în cazul FNGCIMM SA IFN.

Pe lângă aceste aspecte, angajații Fondului semnalează comportament abuziv din partea lui Florin Jianu, care ar influența negativ deciziile instituției, blocând proiecte operaționale și generând conflicte interne.

Într-un alt context, activitatea Direcției IT și Digitalizare a fost investigată, iar deciziile luate la nivelul conducerii sunt considerate a afecta stabilitatea instituției. Anularea abonamentelor pentru servicii medicale pentru angajați a fost un alt aspect critic semnalat de sursele Gândul, care indică o gestionare defectuoasă a situației la nivelul conducerii.

În concluzie, situația de la FNGCIMM SA IFN este una gravă, cu multiple aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la conducrea instituției și la respectarea normelor legale și de guvernanță corporativă.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *