Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Adevărul despre sănătatea lui Biden și Trump: ce dezvăluiri fac și ce ascund

Adevărul despre sănătatea lui Biden și Trump: ce dezvăluiri fac și ce ascund

În 2008, când senatorul John McCain era cea mai în vârstă persoană care încerca să obțină un prim mandat la Casa Albă, campania sa a încercat să liniștească publicul în legătură cu starea sa de sănătate.

Aceasta i-a lăsat pe reporteri să examineze 1 173 de pagini de note scrise de mână, rezultate de laborator și documente de asigurare, inclusiv detalii despre biopsiile senatorului, examenele de prostată și chiar despre ‘pistruiile foarte ușoare de bronz’ de pe fese. Avea 71 de ani, scrie The New York Times.

Astăzi, președintele Biden are 81 de ani, iar rivalul său, Donald J. Trump, 77 de ani, iar mulți alegători consideră că ambii bărbați sunt prea bătrâni pentru încă un mandat. Medicii lor îi proclamă apți pentru a servi, dar niciunul dintre ei nu a fost de acord să își deschidă fișele medicale pentru a dovedi acest lucru.

Biden a publicat în februarie un rezumat de șase pagini cu rezultatele testelor medicale, dar medicul său a refuzat să fie intervievat de reporteri, încălcând astfel practica din trecut. Trump a dezvăluit mai puțin decât Biden; ultima sa notă publică de la medicul său, în noiembrie, a avut o lungime de trei paragrafe. Niciunul dintre cei doi bărbați nu s-a prezentat la o evaluare cuprinzătoare a aptitudinii sale mentale, o baterie de teste administrate adesea persoanelor de vârsta lor.

Adevărul de lungă durată despre sistemul politic american este că președinții și candidații prezidențiali aleg ce să testeze, ce să ignore, câte informații medicale să facă publice și, în cele din urmă, ce vor ști alegătorii despre sănătatea și bunăstarea lor.

Dar alegerea dintre cele două persoane cele mai în vârstă care au candidat vreodată la președinție pune la îndoială această noțiune. Biden și Trump nu numai că nu reușesc să facă nimic în plus pentru a-i asigura pe americani că pot conduce până în al nouălea deceniu de viață, dar fac mai puțin decât predecesorii lor în unele privințe importante.

The New York Times a trimis scrisori de cinci pagini către campania lui Trump și Casa Albă cu întrebări detaliate despre sănătatea candidaților. Campania lui Trump nu a răspuns la scrisoare, care includea întrebări privind sănătatea mintală, sănătatea cardiacă și dacă a luat Ozempic pentru a slăbi.

Casa Albă a direcționat întrebările despre sănătatea lui Joe Biden către rezumatul medicului său de la examenul medical al președintelui din februarie, care a concluzionat că Biden este apt pentru serviciu. ‘Joe Biden este mândru că a fost transparent cu dosarele sale de sănătate în calitate de vicepreședinte, de candidat la președinție și de președinte’, a declarat Andrew Bates, un purtător de cuvânt al Casei Albe. ‘El crede că toți liderii datorează acest nivel de onestitate poporului american’.

Experții medicali atrag atenția asupra testelor cognitive lipsă

‘Nu vreau să fiu ageamiu și nu aș face niciodată un diagnostic de fotoliu, dar cred că avem nevoie de examene neuropsihologice complete’, a declarat Dr. Rudolph E. Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al McCance Center for Brain Health de la Massachusetts General Hospital.

El se referea la o serie de 33 de teste cunoscute sub numele de Bateria de evaluare neuropsihologică, care poate detecta demența și alte disfuncții cerebrale.

‘Trebuie să dai un examen pentru a conduce’, a spus Dr. Tanzi. ‘Aceștia dau examenul pentru a fi la Casa Albă, unde ai butoane pe care le poți apăsa și care ar putea pune capăt lumii’.

În interviurile cu o duzină de experți de top din țară în materie de îmbătrânire, toți au descris modele inexorabile care aproape întotdeauna se accelerează după vârsta de 80 de ani. Corpul devine mai fragil, mai predispus la daune și mai puțin probabil să se refacă rapid. Riscul de boli cognitive crește. Trei la sută dintre persoanele între 65 și 69 de ani au fost diagnosticate cu demență; la vârsta de 90 de ani, procentul este de 35 la sută.

Întrebările privind vârsta și sănătatea celor doi candidați străbat dezbaterea politică. Până acum, răspunsurile nu au fost oferite.

Concluzie

Expertiza medicală și transparența privind starea de sănătate a liderilor politici sunt subiecte de interes public crucial. În lipsa unor teste cognitive adecvate și a unei transparențe complete, alegătorii sunt lăsați să judece aptitudinea candidaților pe baza unor informații limitate. Este esențial ca liderii să ofere detalii clare și să fie supuși unor evaluări complete pentru a asigura capacitatea lor de a îndeplini funcțiile prezidențiale.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *