Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Adio, Germania sau Austria! Pactul privind migrația în UE a intrat în vigoare: Migranții ilegali rămân în țările în care intră!

Adio, Germania sau Austria! Pactul privind migrația în UE a intrat în vigoare: Migranții ilegali rămân în țările în care intră!

Reforma amplă a politicii europene privind migrația

Reforma amplă a politicii europene privind migrația, care înăsprește controlul asupra sosirii migranților în Uniunea Europeană și prevede un sistem de solidaritate între statele membre în primirea solicitanților de azil, este supusă miercuri votului final al eurodeputaților, notează luni AFP.

Parlamentul European se va pronunța asupra unei serii de texte

Parlamentul European se va pronunța asupra unei serii de texte ce alcătuiesc ‘Pactul privind migrația și azilul’, bazat pe o propunere prezentată de Comisia Europeană în septembrie 2020 și care prevede o reformă a regulilor în domeniul azilului și migrației după ani de divizări și tensiuni între țările membre.

Uniunea Europeană își multiplică acordurile cu țările de origine și de tranzit ale migranților

În afară de această reformă, care se va aplica începând din 2026, Uniunea Europeană își multiplică acordurile cu țările de origine și de tranzit ale migranților (Tunisia, Mauritania, Egipt) pentru a încerca să reducă numărul migranților sosiți la frontierele sale.

Cererile de azil au explodat în UE

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane în 2023, cel mai înalt nivel după 2016, potrivit Agenției europene pentru azil. Intrările ‘incorecte’ în UE sunt de asemenea în creștere, atingând 380.000 în 2023, potrivit Agenției europene pentru frontiere și paza de coastă (Frontex).

‘După ani întregi de impas, noile reguli privind migrația ne permit să reluăm controlul frontierelor noastre externe și să reducem presiunea asupra UE’, este de părere Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European.

Acest pact, care este susținut de principalele trei familii politice europene

Acest pact, care este susținut de principalele trei familii politice europene – PPE, S&D (socialiștii) și Renew Europe (liberalii și centriștii) suscită opoziția unei mari părți a extremei drepte, dar și a Verzilor, stângii radicale și anumitor socialiști.

Reforma păstrează regula în vigoare în prezent

Reforma păstrează regula în vigoare în prezent conform căreia prima țară de intrare în UE a unui migrant este responsabilă pentru cererea sa de azil, cu câteva amendamente. Însă pentru a ajuta țările unde sosesc numeroși exilați, precum Italia, Grecia sau Spania, este organizat un sistem de solidaritate obligatorie.

Celelalte state membre trebuie să contribuie

Celelalte state membre trebuie să contribuie preluând solicitanți de azil sau aducând un sprijin financiar țărilor aflate sub presiunea migranților – o manieră de a trage învățăminte din eșecul sistemului cotelor de refugiați decis în perioada crizei din 2015-2016 și care s-a lovit de refuzul Ungariei, Poloniei și Republicii Cehe.

Renew Europe spune că reformele sunt echilibrate

Eurodeputata franceză Fabienne Keller (Renew Europe), raportoare pentru unul dintre textele esențiale ale acestei reforme, apără un rezultat ‘foarte echilibrat’, ce constituie ‘un progres foarte mare’.

Un alt punct controversat al acestei reforme

Un alt punct controversat al acestei reforme este posibilitatea, în anumite condiții, de a trimite un solicitant de azil către o țară terță ‘sigură’. Aceasta este considerată de eurodeputatul socialist francez Raphael Glucksmann drept un ‘nou pas către externalizarea frontierelor noastre’.

Reforma a făcut deja obiectul unui acord politic

Reforma a făcut deja obiectul unui acord politic, în decembrie, între Parlamentul European și Consiliul UE. După votul eurodeputaților, ea va trebui să fie validată oficial de Consiliu.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *