Prețurile boabelor de cafea și cacao au atins niveluri record, iar analiștii băncii Citi consideră că mai este spațiu de creștere, invocând condițiile meteorologice nefavorabile și așteptările referitoare la cerere.
Analiștii băncii de pe Wall Street au declarat într-o notă de cercetare publicată miercuri că în a doua jumătate a anului vor exista riscuri bidirecționale ale pieței financiare și că perioada mai-iunie ar putea reprezenta un punct de cotitură.
Potrivit Citi, cacaoa măcinată va fi un factor cheie care va determina dacă prețurile vor mai crește.
Condițiile meteorologice dificile și bolile au afectat producția în Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din cacaoa din lume. Cei mai mari doi producători, Coasta de Fildeș și Ghana, au fost loviți recent de o combinație de ploi abundente, căldură uscată și boli.
Uscăciunea cauzată de El Niño în mare parte din Asia de Sud-Est, India, Australia și părți din Africa a susținut o creștere a prețurilor mărfurilor moi, cum ar fi zahărul, cafeaua și cacao în ultimele luni, a declarat Rabobank, din Țările de Jos, în perspectivele sale anuale pentru 2024.
În perspectivele sale pentru cafea, Citi a spus că prețurile ar putea crește atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu.
Contractele futures pentru cafea Arabica cu livrare în mai au urcat miercuri peste pragul cheie de 2 USD pe livră (0,45 grame), atingând un nou maxim al anului.
Joi, contractul a fost tranzacționat în urcare cu 1,8%, la 2,07 USD pe livră.
„Mișcarea actuală poate fi atribuită în mare măsură unui val de căldură din Vietnam care afectează producția de cafea Robusta și, ca rezultat, oferă suport pentru boabele Arabica premium”, a declarat Aakash Doshi, strateg senior în materie de mărfuri la Citi, într-o notă de cercetare publicată joi.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.