Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Alexandru Rafila: Centrele IML din țară vor fi operaționale în acest an, investiție de 40 milioane euro

Alexandru Rafila: Centrele IML din țară vor fi operaționale în acest an, investiție de 40 milioane euro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că Banca Mondială va investi și se va ocupa de dotarea centrelor IML din România, proiect evaluat la 40 de milioane de euro. Rafila a precizat că aceste centre la nivel național vor fi funcționale până la sfârșitul anului curent, conform prevederilor OUG 84 revizuite, pentru a efectua teste anti-drog pentru șoferi.

Grupul tehnic de lucru a elaborat specificațiile tehnice pentru dotarea celor șase institute de medicină legală existente în țară și a celor 36 de servicii de medicină legală din județele fără institut propriu, integrate în spitalele județene de urgență. Procedura de achiziție va fi gestionată conform standardelor Băncii Mondiale, iar implementarea echipamentelor și instruirea personalului vor urma după achiziție.

“Fiecare județ va dispune de un laborator capabil să efectueze analize calitative și cantitative pentru substanțele stupefiante, ceea ce va permite scurtarea termenului de 72 de ore prevăzut în ordonanță”, a subliniat Rafila.

Ministrul a menționat că până la finalizarea proiectului, unitățile deja operaționale vor asigura testările necesare, iar probele biologice vor fi transportate de Ministerul Administrației și Internelor. Rafila a confirmat angajarea suplimentară de personal în aceste centre pentru respectarea termenului de 72 de ore.

În ceea ce privește costurile, Rafila a indicat că estimarea inițială de 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, ar putea fi revizuită în scădere după finalizarea procesului de achiziție și selecție a furnizorilor.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *