Poluarea, încălzirea globală și schimbările de mediu au dus la contaminarea solului cu substanțe extrem de nocive pentru sănătate. Ca urmare, anumite alimente considerate sănătoase pot conține niveluri periculoase de metale grele.
Contaminarea produselor alimentare cu metale grele reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea umană, fiind o provocare pentru specialiști care lucrează pentru a combate această problemă.
Substanțe toxice precum plumbul, mercurul, arsenicul și cadmiul pot fi ingerate prin consumul de legume sau cereale contaminate. Consumul acestor metale grele pe termen lung poate duce la afecțiuni neurologice sau cancer.
Printre alimentele care ar putea fi contaminate cu metale grele se numără peștele oceanic și legumele cultivate în soluri poluate. Tonul sau macroul, consumate des în România, pot acumula cantități semnificative de mercur. Consumul acestor specii de pește poate afecta sistemul nervos, în special la femeile însărcinate și copiii mici.
Orezul, un aliment de bază în dieta românilor, poate fi contaminat cu arsenic dacă a fost cultivat pe soluri tratate cu pesticide arsenicale.
De asemenea, legumele cu frunze verzi precum spanacul și salata, dar și unele fructe cum ar fi merele sau perele, pot acumula substanțe nocive din solul contaminat sau pot fi contaminate cu plumb din cauza poluării mediului.
Consumul de alimente contaminate cu plumb poate duce la probleme de dezvoltare cognitivă la copii și alte afecțiuni la adulți.
Pentru a evita ingerarea substanțelor nocive din alimente, specialiștii recomandă spălarea riguroasă a fructelor și legumelor. De exemplu, imersarea acestora în apă cu oțet și bicarbonat de sodiu poate elimina pesticidele și conservanții utilizați pentru menținerea prospețimii alimentelor în supermarketuri.
Consumul de coriandru, usturoi, chlorella și spirulină poate contribui la eliminarea metalelor grele din organism.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.