Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Analiză FACIAS: România, lider în încălcarea drepturilor omului în Uniunea Europeană

Analiză FACIAS: România, lider în încălcarea drepturilor omului în Uniunea Europeană

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a efectuat o analiză detaliată a situației încălcării drepturilor omului în România și a ajuns la o concluzie alarmantă. Potrivit datelor furnizate de FACIAS, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană și pe locul patru în Europa, fiind depășită doar de Rusia, Turcia și Ucraina.

Democrația și respectarea drepturilor omului ar trebui să reprezinte fundamentul unei societăți sănătoase. Cu toate acestea, există riscul ca România să devină un punct negru pe harta drepturilor cetățenești. Țara noastră domină clasamentul abuzurilor în Uniunea Europeană, fiind țara cu cel mai mare număr de plângeri referitoare la încălcarea drepturilor omului. În Europa, doar state precum Turcia, Rusia și Ucraina înregistrează un număr mai mare de plângeri depuse de cetățeni, țări cunoscute pentru abuzurile asupra cetățenilor.

Tratamentele inumane în spitale și închisori reprezintă o problemă majoră. Conform rapoartelor emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cele mai frecvente încălcări reclamate de români sunt legate de tratamentele inumane din spitale și închisori, procese inechitabile, nerespectarea vieții private și încălcarea dreptului la proprietate.

În ceea ce privește condițiile precare din închisorile din România, țara noastră a fost amendată de mai multe ori pentru încălcarea drepturilor cetățenești ale persoanelor private de libertate. În plus, rapoartele Consiliului Europei dezvăluie abuzuri șocante suferite de pacienții din spitalele de psihiatrie din România. Vizitele efectuate la spitalele din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași) în septembrie 2022 au scos la iveală numeroase cazuri de rele tratamente și abuzuri asupra pacienților, inclusiv agresiuni fizice și verbale.

În plus, România se confruntă cu o altă problemă gravă, respectiv neexecutarea hotărârilor CEDO. Potrivit unui raport obținut de APADOR-CH, România se situează pe primul loc în ceea ce privește neexecutarea hotărârilor CEDO în 2023. Suma totală plătită de România pentru abuzurile comise împotriva cetățenilor depășește 100 de milioane de euro, iar costurile reale sunt mult mai mari, deoarece această sumă nu include despăgubirile acordate în urma înțelegerilor amiabile cu persoanele afectate.

FACIAS face apel către Guvernul României și instituțiile responsabile să ia măsuri urgente pentru a remedia această situație inacceptabilă. În secolul 21, într-o țară membră a Uniunii Europene, cetățenii nu ar trebui să fie supuși unor astfel de tratamente inumane!

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *