Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Aur roșu! Prețul roșiilor va sări în aer! Kilogramul pleacă cu peste 30 de lei de la producător!

Aur roșu! Prețul roșiilor va sări în aer! Kilogramul pleacă cu peste 30 de lei de la producător!

Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând tomatele la preţuri între 25 lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Preşedintele SPA Olt a explicat că tomatele româneşti au preţuri ridicate în prezent, dar odată cu creşterea numărului de producători şi a cantităţilor livrate, preţul ar putea scădea până la circa 20 de lei pe kilogram până în luna mai.

În această perioadă au recoltat doar producătorii cu experienţă şi tehnologii avansate, care au investit timp și resurse considerabile pentru a obține rezultate de calitate.

‘Au început să recolteze tomatele în această perioadă puţini producători, chiar foarte puţini, vorbim de aşa numiţii ‘pionieri’ care au şi experienţa necesară, de peste 7-8 ani. Ei sunt cei care au riscat, cei care au dezvoltat şi puterea calorică, pot să spun că sunt adevăraţii profesionişti, vorbim de tomate în solarii, nu în sere.’

De la fermă, un kilogram de tomate este achiziţionat cu preţuri între 25 lei şi 32 lei, iar preţul de vânzare în pieţe este cu 50% – 60% mai mare. Producătorii speră ca prețurile să scadă odată cu creșterea numărului de producători și cantități disponibile.

În perioada Paștelui, se estimează că numărul producătorilor care vor recolta va crește semnificativ, iar prețurile vor fi între 10 lei și 20 lei pentru un kilogram de tomate.

Mii de fermieri au depus solicitări pentru sprijinul acordat producătorilor de tomate în spații protejate, în contextul unui program de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor din cauza crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Până în prezent, au fost depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul acordat producătorilor de tomate în spații protejate în județul Olt.

Producătorii pot depune cererile până la data de 10 mai pentru a beneficia de această schemă de ajutor.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *