Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Bușoi: România, un pilon al securității energetice și competitivității industriale europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră

Bușoi: România, un pilon al securității energetice și competitivității industriale europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră

Exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră reprezintă o bază crucială pentru asigurarea securității energetice în regiune. Valorificarea resurselor de gaz natural din această zonă contribuie semnificativ la reducerea dependenței de importurile de energie și la consolidarea independenței energetice regionale.

Recent, în Parlamentul European, reprezentanții Romgaz și OMV Petrom au prezentat potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei. Cu o capacitate estimată la aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa, contribuind la reducerea dependenței de gaz din Rusia.

Proiectul se aliniază obiectivelor Programului Repower EU, care urmărește reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și promovarea tranziției energetice către surse mai sigure și mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei surse constante de energie, care să completeze energia regenerabilă, proiectul Neptun Deep susține eforturile de decarbonizare.

Jerzy Buzek, fost Prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a subliniat importanța proiectului în contextul provocărilor regionale, salutându-i potențialul de consolidare a securității energetice pentru întreaga Uniune Europeană.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a evidențiat multiplele avantaje aduse de proiectul Neptun Deep Uniunii Europene, de la sprijinirea tranziției energetice la îmbunătățirea competitivității industriale. Bușoi a subliniat că Marea Neagră și România pot deveni furnizori importanți de securitate energetică, contribuind la competitivitatea industrială a Europei.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *