Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Canicula determină creșterea tarifelor la ENERGIE pentru proprietarii de panouri fotovoltaice. Sfatul specialiștilor pentru diminuarea cheltuielilor

Canicula determină creșterea tarifelor la ENERGIE pentru proprietarii de panouri fotovoltaice. Sfatul specialiștilor pentru diminuarea cheltuielilor

Tarifele la energie din România sunt semnificativ peste media țărilor din regiune, iar principalul motiv este scăderea producției din surse regenerabile în perioadele caniculare.

Panourile fotovoltaice obțin cel mai bun randament la o temperatură de 25°C, adică în lunile de primăvară și toamnă. Conform testelor specializate, fiecare grad în plus reduce cu aproximativ 0,5% eficiența panourilor.

Pentru a evita problemele, experții recomandă supra-dimensionarea sistemului de panouri fotovoltaice cu aproximativ 30%, altfel există riscul de a consuma și mai mult energie din rețea, în special în timpul verii, când aparatele de aer condiționat funcționează aproape continuu.

Deocamdată, tariful pentru energia electrică este limitat la nivelul populației până în martie anul viitor. Cu toate acestea, România a înregistrat prețuri record la energie, mult peste media europeană. În această perioadă, temperaturile sunt cu până la 7 grade peste medie, iar în absența vântului, producția de energie eoliană scade.

De asemenea, debitul Dunării la intrarea în țară este sub media multianuală și se prognozează că va scădea cu aproximativ 15% în următoarea săptămână.

Experții anticipează că fluctuațiile de pe piață se vor reflecta în facturile noastre începând cu anul viitor, când prețurile la energie nu vor mai fi plafonate.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *