Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Canicula, provocarea principală la Jocurile Olimpice de la Paris! Riscul temperaturilor record din 2003

Canicula, provocarea principală la Jocurile Olimpice de la Paris! Riscul temperaturilor record din 2003

Deşi este imposibil de prezis astăzi cum va fi vremea între 26 iulie şi 8 septembrie 2024, perturbarea climatică înseamnă că riscul unei veri fierbinţi, chiar caniculare, la Paris este probabil.

Aproape 15 milioane de vizitatori strânşi vara aceasta în capitala europeană cea mai predispusă la caniculă? Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris vor începe pe 26 iulie. Pregătirile sunt în plină desfăşurare şi îi fac să transpire pe organizatori şi autorităţile locale. În plus, o nouă provocare se află în fruntea listei: anticiparea riscului unui val de căldură.

Un studiu arată că Parisul s-ar putea sufoca în timpul JO. Potrivit cercetătorilor, un val de căldură mai puternic decât cel din 2003 ar putea lovi ţara în această perioadă: “Sunt posibile temperaturi care să depăşească recordul din 2003 cu aproximativ 4°C” în regiunea pariziană.

O tendinţă alarmantă, devenită probabilă din cauza efectelor încălzirii globale. Météo-France nu a emis încă o prognoză pentru această vară, dar a avertizat deja că lunile aprilie, mai şi iunie vor fi probabil mai calde decât media. Pe măsură ce perturbarea climatică continuă, efectele fenomenului El Niño, care provoacă o creştere naturală a temperaturilor medii pe întreaga planetă şi creşte riscul de fenomene meteorologice extreme, precum şi căldura din oceane, care este transferată pe continent, vor persista şi în timpul verii.

Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 au fost cele mai călduroase înregistrate după 1952, dar s-au desfăşurat fără spectatori din cauza pandemiei Covid-19. Echipa Paris 2024 asigură că riscul unui val de căldură a fost “bine identificat” “încă de la lansarea candidaturii”.

MONITORIZARE COORDONATĂ

De la începutul lunii iulie, Météo-France va fi prezentă la sediul COJOP (Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice). “Vor avea loc şedinţe de informare de două ori pe zi”, explică Lambis Konstantinidis, director de planificare şi coordonare pentru Paris 2024. “Acest lucru ne va oferi informaţii suplimentare, cum ar fi nivelul de umiditate şi cum se simte”, adaugă el.

Cu toate acestea, organizatorii JO intenţionează “să ia măsuri cu opţiunea clară de a-şi respecta angajamentele climatice”. Într-adevăr, Paris 2024 şi-a stabilit ca obiectiv reducerea la jumătate a amprentei de carbon a evenimentului faţă de ediţiile precedente. Prin urmare, s-a decis să nu se instaleze aer condiţionat în camerele Satului Olimpic. “Unele delegaţii au cerut să fie adăugat, dar sunt în minoritate”, explică Lambis Konstantinidis.

Contactată de BFMTV.com, Santé publique France a declarat, de asemenea, că este în aşteptare. “Având în vedere numărul de spectatori aşteptaţi, suntem deosebit de vigilenţi pe acest punct”, a precizat agenţia. Un “sistem specific de supraveghere în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Paris 2024” este pus în aplicare, “indiferent de vigilenţa meteorologică emisă de Météo France”.

În plus faţă de măsurile puse în aplicare în fiecare vară, “este prevăzută o distribuţie sporită a unora dintre aceste instrumente în limba engleză (în special afişe şi pliante)”. Pentru moment, însă, Santé publique France consideră că sun “dificil de prevăzut fluctuaţiile şi vulnerabilitatea populaţiei prezente în timpul Jocurilor Olimpice şi, prin urmare, impactul asupra creşterii numărului de persoane care solicită asistenţă medicală”.

FÂNTÂNI ŞI ZONE UMBRITE

Oricine a avut vreodată experienţa neplăcută de a lua mijloacele de transport aglomerate în timpul unui val de căldură ştie că perspectiva Jocurilor Olimpice poate fi oarecum îngrijorătoare.

SNCF intenţionează să instaleze 22 de “insule de răcoare” în faţa celor nouă mari staţii relevante, cu umbră şi vegetaţie pentru a întâmpina vizitatorii pe timp de caniculă.

În plus, de la 1 ianuarie 2022, va fi obligatorie prin lege instalarea de fântâni cu apă potabilă în toate locurile publice în care sunt prezente mai mult de 300 de persoane la un moment dat. Deşi acest lucru este departe de a fi cazul în prezent, regiunea Île-de-France promite să adauge “fântâni cu apă în 120 de gări şi staţii de cale ferată” până în vară.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *