Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Câți bani se așteaptă statul să colecteze în plus prin măsura amnistiei fiscale pentru datornici. Explicațiile lui Adrian Câciu

Câți bani se așteaptă statul să colecteze în plus prin măsura amnistiei fiscale pentru datornici. Explicațiile lui Adrian Câciu

Statul caută soluții urgente pentru a reduce deficitul de peste 70 de miliarde de lei din bugetul de stat. O nouă ordonanță propusă de Ministerul Finanțelor prevede sancțiuni mai aspre cu 50% pentru cei care au datorii fiscale, dar și recompense pentru contribuabili cinstiți. Potrivit Ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu, Guvernul estimează că va colecta între 5 și 6 miliarde de lei în urma acestor măsuri.

Cea mai recentă propunere discutată în cadrul Guvernului vizează posibilitatea ca autoritățile fiscale să rețină până la 50% mai mult din sumele neachitate. Această măsură ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie anul viitor și ar majora penalitățile pentru întârzieri de la 0,01% la 0,015% pentru fiecare zi de întârziere.

Pe de altă parte, se propun facilități pentru contribuabilii corecți. Companiile ar urma să primească o bonificație de 3% din impozitul pe profit datorat, pe care să-l poată deduce din datoriile către stat în următorii 3 ani, între 2025 și 2028. Practic, li se va reduce cu 3% din suma datorată.

Executivul ia în considerare și alte măsuri, inclusiv beneficii destinate datornicilor, pentru a-i determina să-și achite taxele. Persoanele juridice care își plătesc restanțele până pe 25 noiembrie a acestui an vor beneficia de o amnistie de 100% pentru penalități și dobânzi, iar persoanele fizice vor avea anulate 30% din datorii, pe lângă această amnistie.

Toate aceste propuneri au fost discutate în cadrul ședinței Coaliției de ieri și urmează să fie adoptate săptămâna viitoare.

„Datoria principală nu va fi anulată. Aceasta rămâne în vigoare, însă există posibilitatea unei bonificații, a unei amnistii fiscale legate de penalități și dobânzi aferente acestor datorii. Avem de recuperat sume semnificative din datoriile deja declarate, inclusiv cele restante ale unor companii, în special cele deținute de stat, dar și din cauza evaziunii fiscale. De aceea, ne dorim digitalizare, iar aceste acțiuni se desfășoară concomitent, pentru a spori veniturile bugetare. De fapt, măsurile privind colectarea datoriilor și amnistia fiscală pentru dobânzi și penalități reprezintă o modalitate de consolidare a colectării”, a explicat Câciu.

Ministrul a subliniat că penalitățile vor crește pentru cei care nu-și achită datoriile la stat și a menționat că se acordă o bonificație de 3% pentru cei care plătesc la timp. „Avem 3 măsuri în domeniul colectării”, a adăugat el.

Întrebat cât de mult estimează statul că va colecta în urma acestor măsuri, Câciu a declarat: „Dacă toate datoriile ar fi plătite, am putea colecta între 20 și 30 de miliarde de lei, dar nu ne așteptăm la acest lucru. Dacă obținem între 5 și 6 miliarde în prima etapă, este un pas care ar fi putut fi făcut și mai devreme, dar iată că se întâmplă”.

Proiectul de ordonanță prevede că persoanele fizice datornice vor beneficia și de o reducere de 30% din suma datorată.

„Vom vedea forma finală a ordonanței, au existat mai multe variante de lucru. Criticile sunt binevenite, este mai bine să avem o dezbatere pentru a evita consecințe negative sau discriminare. Vom analiza versiunea finală”, a conchis el.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Digi24 și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *