Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”

Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”

Există o parte din corpul uman la care nu prea ne gândim atunci când vorbim despre sănătatea noastră generală. Este vorba despre tractul intestinal, care este colonizat de aproximativ 1.000 de specii de bacterii.

Ei bine, sistemul imunitar este puternic influențat de sănătatea microbiomului intestinal. Nutriţionistul Marilena Oprişanu a vorbit despre dezechilibrul florei intestinale și cum influențează sănătatea microbiomul intestinal.

„În primul rând, să pornim de la echilibrul florei intestinale, despre care probabil am auzit cu toții că e foarte important. Echilibrul florei intestinale este menținut printr-o alimentație cât mai diversificată, prin alimente bogate în prebiotice și probiotice, pentru ca acesta să devină substrat nutritiv și energetic pentru comunitatea de microorganisme care sunt rezidente în corp uman.

Este important să păstrăm integritatea acestei comunități în care avem bacterii, fungi, tot felul de microorganisme, drojdii, virusuri. Ele trebuie să fie într-un echilibru. Putem să trăim foarte bine cu aceste microorganisme pentru că fac o grămadă de lucruri bune pentru noi. În momentul în care ele sunt în dezechilibru, se formează o disbioză, un dezechilibru al florei, spune ea.

Printre probleme asociate cu dezechilibrele florei intestinale se numără:

  • tulburări digestive
  • diabet
  • infecții mai frecvente și alergii
  • exces ponderal
  • tulburări de dispoziție
  • probleme ale pielii
  • boli cardiovasculare

Disbioza este manifestată în primul rând prin simptome digestive. Tranzit dezechilibrat cu episoade diareice sau constipație, care pot duce până la boli inflamatorii degenerative. Vorbim de sindromul colonului iritabil, sindromul intestinului permeabil, boală Cronh, colită ulcerativă, gastritele.

De multe ori, și pielea este afectată. La fel și starea mentală. De multe ori, nici nu putem să slăbim și deși ținem un stil de viață sănătos, ne dăm seama că nu se duc deloc kilogramele.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *