Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > China sprijină Rusia cu informații și echipamente militare în conflictul din Ucraina

China sprijină Rusia cu informații și echipamente militare în conflictul din Ucraina

Washingtonul a avertizat aliații că Beijingul sporește sprijinul acordat Rusiei în conflictul cu Ucraina, inclusiv prin furnizarea de informații geospațiale și echipamente militare, conform unor surse citate de Bloomberg.

China a furnizat Rusiei imagini din satelit pentru scopuri militare, precum și echipamente pentru tancuri și microelectronică. Sprijinul chinez include produse optice, propulsoare pentru rachete și o colaborare crescută în domeniul spațial.

Secretarul de stat Antony Blinken a informat aliații europeni despre amploarea sprijinului acordat de China și a subliniat necesitatea de a reduce acest sprijin. SUA și aliații lor intenționează să transmită îngrijorările lor Beijingului și să ia măsuri împotriva sprijinului acordat de China industriei de apărare a Rusiei.

China și Rusia au consolidat relațiile în ultimele luni, iar comerțul dintre cele două țări a atins un nivel record. Beijingul a încercat să rămână neutru în fața invaziei Rusiei în Ucraina, dar a stabilit o alianță puternică cu Moscova.

Îngrijorările cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă de artilerie, iar Rusia reușește să-și stimuleze producția internă de arme. Administrația Biden a avertizat anterior Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei.

În ciuda sancțiunilor impuse de SUA și UE împotriva unor firme chineze pentru transferurile de tehnologie către Rusia, comerțul dintre China și Rusia nu a scăzut.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *