În județele din zona Moldovei a fost o noapte cu adevărat de coșmar. Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni pentru Vrancea, Bacău și Neamț. De asemenea, a fost emis Cod Portocaliu de inundații în mai multe județe, după ce râurile fie au ieșit din matcă, fie au ajuns la cota de alarmă.
Cum a fost în zona Moldovei
Potrivit avertizării ANM „va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp.” În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 50 l/mp.
Sunt vizate zona de munte a județului Bacău unde se află localitățile Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Berzunți, Zemeș, Bârsănești, Măgirești, Palanca și Brusturoasa. Tot în județul Bacău ar putea ploua la Mănăstirea Cașin și Măgirești.
Cod roșu este și în județul Neamţ în localitățile Piatra-Neamț, Borlești, Piatra Șoimului, Dumbrava Roșie, Pângărați, Tarcău, Tazlău, Dămuc, dar și în județul Vrancea la Câmpuri și Soveja.
Efectul furtunilor: Cod Portocaliu de inundații
Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații. Aceasta este valabilă luni pe mai multe râuri din Moldova și Transilvania.
Potrivit avertizării „ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație”.
Este pericol pe râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin amonte S.H. Tomești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Tomești – amonte S.H. Micfalău, județele Harghita și Covasna.
De asemenea, pot fi depășite cotele de inundație pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Frumosu (județele Neamț, Harghita, Bacău), Trotuș – bazin amonte S.H. Ghimeș-Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ghimeș-Făget – amonte S.H. Vrânceni (județele Neamț, Harghita, Bacău și Covasna), Putna – bazin amonte S.H. Colacu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Colacu (județul Vrancea).
Codul portocaliu de inundații este valabil luni, în intervalul 4.40 – 12.00.
S-a intervenit în 27 de județe
Echipele de intervenție au avut misiuni în 90 de localități din 27 de județe din cauza averselor și rafalelor de vânt. Cele mai multe operațiuni se desfășoară în județul Galați.
Potrivit IGSU „în data de 29 septembrie, în intervalul orar 07.00 – 24:00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acționat în 90 de localități din 27 de județe și Municipiul București pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea”.
Din cauza precipitaților abundente, salvatorii au intervenit în sprijinul populației pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curți, șase beciuri, trei subsoluri de bloc, o instituție publică, un depozit operator economic și 11 străzi.
De asemenea, din cauza vântului puternic, pompierii au acționat pentru degajarea a 45 de copaci și doi stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil. În urma acestor evenimente, au fost avariate 11 autovehicule și două imobile.
În ceea ce privește circulația rutieră, pe drumurile naționale DN 11/BC și DN 3/IF și drumurile județene DJ 248A/IS și DJ 687/HD s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil.
Totodată, circulația feroviară a fost temporar oprită pe secția de cale ferată nr. 202 între localitatea Simeria/HD și localitatea Petroșani/HD din cauza unui copac căzut pe linia de contact.
În ceea ce privește situația persoanelor evacuate/autoevacuate preventiv sunt 5.438 în 28 localități din patru județe.
„Județul GL – 5.361 persoane din 23 localități, iar alte 467 persoane au refuzat evacuarea. Județul VS – 60 persoane din 3 localități. Județul BV – 6 persoane din o localitate. Județul AG – 11 persoane din o localitate”.