Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Comasarea alegerilor locale şi europarlamentare pe 9 iunie, adoptată tacit de Senat

Comasarea alegerilor locale şi europarlamentare pe 9 iunie, adoptată tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit, în calitate de prim for sesizat, proiectul care aprobă ordonanța de urgență ce stabilește că alegerile europarlamentare și locale vor avea loc în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024. Inițiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgență în Parlament, urmează să fie supusă votului decizional al Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă propune și ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie și să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al Consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

„Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operațiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, extinderea perioadei electorale aferentă acestei categorii de scrutin astfel încât să înceapă în același termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European este de natură a asigura buna îndeplinire a atribuțiilor care revin entităților publice implicate. (…) Precizăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ nu sunt de natură a afecta drepturile electorale în înțelesul stabilit de jurisprudența Curții Constituționale a României, respectiv, Codul de bune practici în materie electorală, și nici nu îngreunează organizarea și desfășurarea alegerilor”, este explicat, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar decizional este Camera Deputaților. Propunerea de lege este înregistrată în procedură de urgență în Parlament.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *