Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Creșterea prețurilor la petrol din cauza conflictului dintre Israel și Iran

Creșterea prețurilor la petrol din cauza conflictului dintre Israel și Iran

Prețurile petrolului au crescut din cauza tensiunilor dintre Israel și Iran

Prețurile de referință ale ţițeiului Brent și U.S. West Texas Intermediate au înregistrat o ușoară creștere vineri, pe fondul speculațiilor legate de un posibil conflict militar direct între Israel și Iran, ceea ce ar putea afecta livrările de petrol. Pe parcursul săptămânii, prețurile au înregistrat o creștere de peste 4%, conform Reuters, citat de news.ro.

Cotația ţițeiului Brent a înregistrat o creștere de 52 de cenți, sau 0,57%, ajungând la 91,17 dolari pe baril. În același timp, prețul ţițeiului american West Texas Intermediate a atins 87,41 dolari pe baril, în creștere cu 32 de cenți sau 0,37%. Ambele valori de referință ale petrolului au atins joi cel mai ridicat nivel din octombrie.

Impactul Iranului asupra prețurilor petrolului

Creșterea prețurilor petrolului Brent și WTI în această săptămână cu peste 4% a fost influențată de Iran, al treilea cel mai mare producător din cadrul OPEC, care a amenințat cu represalii împotriva Israelului în urma unui atac soldat cu moartea unui militar iranian de rang înalt.

“Dacă Iranul atacă direct Israelul, asta nu s-a mai întâmplat niciodată. Este doar un alt domino cu risc geopolitic pe cale să cadă”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Israelul nu a revendicat atacul asupra complexului ambasadei Iranului din Siria de luni. Atacurile în curs de desfășurare cu drone ucrainene asupra rafinăriilor din Rusia ar putea afecta peste 15% din capacitatea de producție a Rusiei, conform unui oficial NATO, având un impact asupra producției de combustibil a țării.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, condus de Rusia, cunoscuți sub denumirea de OPEC+, au menținut politica de aprovizionare cu petrol în această săptămână, exercitând presiuni asupra unor țări pentru a respecta reducerile de producție.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *