Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Cum va fi modificată Constituția în urma referendumului din toamnă pentru integrarea europeană

Cum va fi modificată Constituția în urma referendumului din toamnă pentru integrarea europeană

Deputații Partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS) au elaborat un proiect de lege pentru modificarea Constituției României, care va fi supus referendumului din toamnă. Acest proiect propune ca integrarea în Uniunea Europeană să fie declarată „obiectiv strategic” în Legea Supremă.

Proiectul de lege a fost discutat la consultările publice organizate de comisia juridică numiri și imunități din Parlament. Conform proiectului, în preambulul Constituției ar urma să fie introduse două sintagme: „reconfirmând identitatea europeană a poporului României” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al României”.

De asemenea, se propune adăugarea unui compartiment nou în Constituție, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta prevede că „aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică”, iar, după aderare, reglementările obligatorii ale uniunii vor avea prioritate față de legile naționale.

Președinta comisiei, deputata PAS Veronica Roșca, a explicat că, în decurs de 10 zile, Curtea Constituțională urmează să dea un aviz dacă acest proiect corespunde rigorilor necesare. Ulterior, Parlamentul va adopta o hotărâre privind inițierea referendumului în baza acestui proiect. Cetățenii vor avea apoi șase luni pentru a se informa cu privire la proiect și a decide dacă îl susțin sau sunt împotrivă.

Proiectul de modificare a Constituției va intra în vigoare în ziua în care în Monitorul Oficial va fi publicată hotărârea Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului.

„Acest instrument, numit referendum constituțional, din păcate, nu a fost utilizat niciodată până la bun sfârșit, pentru a produce efecte juridice”, a declarat Roșca.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, prezent la consultările publice, a salutat introducerea în Constituție a faptului că poporul României aparține spațiului valoric european. El a subliniat importanța găsirii unei „formule mai plastice” pentru a exprima „ireversibilitatea parcursului european”.

În urma solicitării președintei Maia Sandu, Parlamentul a fost cerut să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea României la Uniunea Europeană și a lansat campania pro-UE. Membrii PAS au mers prin localitățile țării, promovând aderarea la UE și discutând cu oamenii despre beneficiile acesteia.

În decembrie 2023, Maia Sandu a cerut organizarea unui referendum în toamna următoare, anunțându-și candidatura pentru un nou mandat. Majoritatea deputaților PAS a modificat Codul Electoral pentru a permite desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și parlamentare.

În ciuda contestațiilor socialiștilor și comuniștilor din Parlament, Curtea Constituțională a decis că referendumul poate avea loc concomitent cu un scrutin. Opoziția pro-rusă a anunțat că va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul, iar deputații BCS au contestat posibilitatea organizării referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *