Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Descoperire importantă a astronomilor: Un curcubeu a fost observat pe o planetă din afara sistemului solar

Descoperire importantă a astronomilor: Un curcubeu a fost observat pe o planetă din afara sistemului solar

Semnele unor misterioase modele asemănătoare curcubeului au fost detectate pe o planetă din afara sistemului solar, au anunțat astronomii. Fenomenul, numit efectul de glorie, este adesea observat pe Pământ și a fost descoperit o singură dată pe o altă planetă, Venus. Se crede că acesta radiază de pe o planetă ultra-încălzită asemănătoare cu Jupiter, numită WASP-76b, aflată la o distanță de aproximativ 637 de ani lumină, au declarat astronomii, inclusiv cei de la Universitatea din Warwick.

“Există un motiv pentru care niciun efect de glorie nu a mai fost văzut până acum în afara sistemului nostru solar – necesită condiții foarte speciale”, a declarat Olivier Demangeon, de la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia. Efectul apare atunci când lumina trece între o deschidere îngustă, cum ar fi picăturile de apă din nori, determinând-o să se difracteze și să creeze modele de legături inelare.

Descoperirea este importantă pentru a stabili dacă alte planete sunt locuibile. O mică navă spațială numită Cheops a monitorizat planeta timp de trei ani, ceea ce a dus la descoperirea efectului de glorie. Dacă fenomenul va fi confirmat cu ajutorul unor studii viitoare, acesta ar putea ajuta astronomii să înțeleagă mai multe despre exoplanete și cât de locuibile ar putea fi acestea.

Oamenii de știință au declarat că Telescopul spațial James Webb (JWST) al NASA ar putea fi folosit pentru a confirma efectul de glorie. WASP-76b, aflată în constelația Pisces, a fost descoperită în 2013 și are o dimensiune aproape dublă față de cea a planetei Jupiter. În timp ce o parte a planetei este mereu orientată spre soarele propriu, atingând temperaturi de 2400C, cealaltă parte este mascată într-un întuneric nesfârșit.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *