Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Dezvăluiri incendiare: implicarea fostului șef Wirecard în planificarea spargerilor și asasinatelor cu ajutorul bazei de date Schengen și a serviciilor secrete rusești

Dezvăluiri incendiare: implicarea fostului șef Wirecard în planificarea spargerilor și asasinatelor cu ajutorul bazei de date Schengen și a serviciilor secrete rusești

Directorul executiv fugar al Wirecard, Jan Marsalek, a fost implicat în activități ilegale folosindu-se de funcţionari corupți din serviciile de informații ale Vienei pentru a spiona cetățeni europeni, inclusiv prin intermediul bazei de date Schengen, și pentru a planifica spargeri și asasinate comise de echipe rusești de elită. Acesta a obținut o mașină de criptografie de ultimă generație de la un guvern NATO și a transmis ilegal la Moscova conținutul unor telefoane furate de la înalți funcționari publici austrieci, conform informațiilor obținute de Financial Times.

Toate aceste acuzații, bazate pe noi dovezi furnizate de serviciile secrete britanice, sunt incluse într-un mandat de arestare emis de poliția austriacă pe numele unui fost funcționar al poliției și al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott. Acesta a fost reținut recent, iar informațiile au fost confirmate de Financial Times.

Jan Marsalek, în vârstă de 44 de ani, a fost director operațional al Wirecard între 2010 și 2020. El a fost responsabil pentru afacerile companiei în Asia, unde s-a descoperit că aproape 2 miliarde de euro în numerar nu existau. Marsalek a fugit din Germania în 2020 și se crede că locuiește în prezent în Rusia, după ce a fost emis un mandat de arestare de către Interpol în legătură cu scandalul Wirecard.

Potrivit anchetatorilor, Marsalek ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești încă din 2010 și ar fi fost unul dintre cei mai importanți agenți ai Kremlinului în Europa. El a folosit poziția sa de director de operațiuni la vârful unei companii cotate la bursa Dax pentru a facilita operațiuni clandestine violente pe întregul continent și în Africa.

Dezvăluirile recente arată că Wirecard ar fi putut fi folosită ca o rețea financiară din umbră pentru operațiuni sub acoperire rusești fără a fi detectată de serviciile de securitate ale NATO.

Legăturile lui Marsalek cu Rusia și suspiciunile de spionaj au fost dezvăluite pentru prima dată de Financial Times în 2020, iar informațiile au fost confirmate ulterior de un raport realizat de un consorțiu de instituții de presă europene.

Mandatul de arestare împotriva lui Egisto Ott arată că Austria s-a aflat în centrul rețelei lui Marsalek, iar acesta a folosit informațiile obținute de Ott pentru a coordona operațiuni ilegale în Europa.

Ministrul austriac al justiției a promis revizuirea legislației privind spionajul în urma acestor dezvăluiri, iar Viena este considerată unul dintre principalele centre de spionaj politic din Europa.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *