Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Discurs de candidat – Klaus Iohannis, la aniversarea NATO: Articolul 5 e mai relevant ca oricând, dar România contribuie echitabil

Discurs de candidat – Klaus Iohannis, la aniversarea NATO: Articolul 5 e mai relevant ca oricând, dar România contribuie echitabil

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 7 aprilie 2024, un mesaj cu prilejul Zilei NATO în România și al aniversării a 75 de ani de la înființarea NATO. Candidat la funcția de secretar general al NATO, președintele Iohannis a subliniat că Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care consacră angajamentul față de apărarea colectivă, este mai relevant ca oricând, oferind o garanție a păcii și securității societăților democratice ale celor 32 de Aliați. România, în calitate de aliat de încredere, continuă să-și îndeplinească angajamentele și să contribuie la adaptarea NATO la noile provocări de securitate, consolidând astfel rolul său ca pilon de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic, subliniază Iohannis.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Celebrăm, astăzi, 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, fundamentată pe valorile democrației, ale libertății individuale și ale statului de drept.

Pe baza legăturii transatlantice puternice și a solidarității de neclintit a statelor membre, NATO s-a adaptat continuu, în toți acești ani, la modificările și provocările multiple din mediul de securitate internațional, sporindu-și relevanța strategică și asigurând în permanență securitatea în zona euroatlantică.

În 1949, când a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, care a consacrat înființarea NATO, lumea era afectată de începutul Războiului Rece, un episod dificil al istoriei postbelice care a durat patru decenii. Au urmat abordarea extinsă a securității și înglobarea de către NATO a noilor membri din Europa Centrală și de Est, iar după 11 Septembrie 2001 au devenit o prioritate pentru Alianța Nord-Atlantică combaterea terorismului internațional și gestionarea noilor amenințări asimetrice.

Astăzi, când aniversăm 75 de ani de la înființarea NATO, războiul s-a întors în Europa din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, iar provocările actuale de securitate sunt dintre cele mai diverse și complexe, de la cele convenționale, la cele hibride, cibernetice și până la cele neconvenționale.

Cu atât mai mult, în acest context de securitate dificil, NATO rămâne unită, puternică și se adaptează conceptual, structural, instituțional și operațional pentru a-și menține superioritatea militară cu rol de descurajare față de orice potențial adversar. În ultimii 10 ani, postura NATO de descurajare și apărare a fost întărită semnificativ, în special pe Flancul Estic, iar acest proces va continua, având la bază prevederile Conceptului Strategic al NATO adoptat la Madrid în 2022, care consacră descurajarea și apărarea ca primă sarcină fundamentală a Alianței Nord-Atlantice.

Articolul 5 al Tratatului de la Washington este astăzi mai relevant ca oricând, iar angajamentul față de apărarea colectivă ne oferă fiecăruia dintre cei 32 de Aliați, deopotrivă, garanția unor societăți democratice, în pace și siguranță.

În aceeași măsură, rămânem ferm angajați, ca Aliați, să ne consolidăm propriile capacități de apărare și să contribuim echitabil la partajarea responsabilităților la nivelul NATO.

România se identifică deplin cu valorile democratice ale NATO și acționează cu responsabilitate și hotărâre la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic. Vom continua să ne respectăm angajamentele și să ne implicăm activ în procesul de adaptare a NATO la evoluțiile mediului de securitate, atât pe dimensiunea politică, cât și pe cea militară a Alianței Nord-Atlantice.

Alături de partenerii din Europa și Asia-Pacific, vom continua să întărim NATO, astfel încât să rămână cea mai solidă alianță politico-militară din istorie.

Împreună suntem mai puternici, împreună suntem NATO!

La mulți ani, NATO! La mulți ani, România!”

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *