Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Doar 16% din asigurați cred că firmele de asigurări nu sunt puse pe furat!

Doar 16% din asigurați cred că firmele de asigurări nu sunt puse pe furat!

Doar 16% dintre români consideră că firmele de asigurări sunt preocupate să plătească despăgubirile în caz de daună, conform unui studiu sociologic privind gradul de încredere al populaţiei adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în sistemul de asigurări privat din România, realizat la comanda Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit studiului, în ultimii 30 de ani au existat 13 falimente în piaţa de asigurări din România și nimeni nu a răspuns pentru aceste tunuri financiare, iar instituţia responsabilă cu supravegherea acestei pieţe își acordă prime de performanță.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a comandat un studiu sociologic privind gradul de încredere al populației adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară și în sistemul de asigurări privat din România din care reiese că doar 16% dintre români consideră că firmele de asigurări sunt preocupate să plătească despăgubirile în caz de daună

Iată întrebările la care au răspuns românii:

  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, ASF are vreo vină pentru cele 13 falimente din piaţa de asigurări din ultimii 30 de ani?”, doar 5% dintre respondenți consideră că ASF nu are nicio vină.
  • La întrebarea: „Pe o scală de la 1 la 10, câtă încredere aveți în firmele de asigurări din România?” – 3% dintre subiecți au acordat cumulat note de 9 și 10 firmelor de asigurări din România.
  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, firmele de asigurări sunt mai degrabă preocupate să vă despăgubească, atunci când aveți o daună sau sunt preocupate de a câștiga cât mai mulți bani?”, doar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt preocupate să îi despăgubească, în caz de daună.
  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, salariile angajaților ASF sunt prea mici sau prea mari față de performanțele obținute de ASF?”, 2% consideră că salariile de la ASF sunt prea mici în legătură cu performanțele obținute de către Autoritate.
  • La întrebarea: „Ce notă, de la 1 la 10, ați acorda ASF, în urma creșterii prețului RCA și a falimentelor din piața de asigurări?”, doar 1% au acordat cumulat note de 9 și 10 instituției ASF.
  • La întrebarea: „Dumneavoastră, personal, ați avea curajul să cumpărați și alte produse/servicii de asigurare de la firmele de asigurări din România, în afară de produsul obligatoriu, numit RCA?” – 46% dintre cei chestionați au răspuns că nu ar avea curajul, iar 14% nu au răspuns la întrebare.

Peste 1.000 de oameni au răspuns la întrebări.

Sondajul a fost realizat în perioada 24-31 martie, de către The Center for International Research and Analysis, la solicitarea COTAR – confederație reprezentativă la nivel național. Au fost chestionați 1.043 de subiecți adulți, datele fiind ponderate pe criterii precum nivelul de educație și mediul de rezidență, metoda de culegere a datelor fiind telefonică (CATI), iar eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

„Cele 6 răspunsuri la întrebări reprezintă un duș rece, atât pentru piața de asigurări din România, cât și pentru ASF. Românii au transmis un mesaj clar: ASF nu își face treaba, iar firmele de asigurări nu urmăresc interesul consumatorilor. Acesta este nivelul de satisfacție al românilor, în anul 2024, în piața de asigurări private din România și în Autoritatea de Supraveghere Financiară. În ultimii 30 de ani au existat 13 falimente în piața de asigurări din România și nimeni nu a răspuns pentru aceste tunuri financiare. Mai mult, în anii în care firmele de asigurări intrau în faliment, instituția responsabilă cu supravegherea acestei piețe își acordă prime de performanță”, arată COTAR.

Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Direcția Națională Anticorupție și DIICOT prezintă un dezinteres total față de marile fraude de miliarde de euro care au avut loc în această piață. COTAR consideră că Parlamentul României, deși a fost informat din timp despre tunurile financiare care se pregăteau, a prezentat același dezinteres precum DNA și DIICOT în luarea unor măsuri care vizau mari cazuri de fraudă și corupție din piața asigurărilor.

COTAR spune că abuzurile se rezolvă numai în instanță:

„Plătim o asigurare doar ca să circulăm pe stradă. Nu există despăgubiri la timp și integrale. Asiguratorii preferă să achite 3 ani mai târziu, în instanță, nesancționați de ASF. COTAR va monitoriza în continuare evoluțiile din piața de asigurări și transmite conducerii ASF mesajul: Rămânem cu ochii pe voi și nu vom ezita să informăm publicul și instituțiile abilitate despre orice derapaj din piața de asigurări pe care se presupune că o supravegheați!”

Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a declarat că COTAR are ca membri federații și asociații din rândul transportatorilor de persoane, marfă, transportatorilor în regim de taxi, unităților reparatoare, brokeri și școlilor de conducători auto.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *