O nouă etapă în scandalul „Panama Papers” a început, odată cu judecarea a 27 de persoane începând de luni, după dezvăluirile din 2016. Acestea vizează diverse personalități din întreaga lume care au fost implicate în practici de evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, conform AFP.
Printre cei judecați se află fondatorii firmei, Jurgen Mossack și Ramon Fonseca Mora. Procesul de audiere a celor 27 de inculpați pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de spălare de bani a fost programat de justiție în fața unui tribunal penal, urmând să continue până pe 26 aprilie, conform Agerpres.
Procesul, amânat de mai multe ori, a fost inițial programat pentru anul 2021, dar a fost amânat din diverse motive. Activitățile cabinetului Mossack Fonseca au fost expuse în 2016 de o investigație cunoscută sub numele de „Panama Papers”, realizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI).
Ancheta, bazată pe 11,5 milioane de documente „scurse” de la cabinetul de avocatură, a dezvăluit că șefi de stat, politicieni de frunte și personalități din diverse domenii au ascuns proprietăți, afaceri și profituri de autoritățile fiscale. Printre cei implicați se numără foști șefi de guvern precum Sigmundur David Gunnlaugsson din Islanda, Nawaz Sharif din Pakistan, David Cameron din Regatul Unit, Mauricio Macri din Argentina, Lionel Messi sau Pedro Almodovar.
Scandalul a condus la închiderea cabinetului Mossack Fonseca, iar Panama a fost inclusă pe „lista neagră” a paradisurilor fiscale de către Uniunea Europeană. În Panama, evaziunea fiscală a devenit o infracțiune sancționabilă doar din 2019, pentru sume mai mari de 300.000 dolari pe an. Înainte, evaziunea fiscală era considerată doar o contravenție administrativă.
Într-un alt dosar, în iunie 2023, fondatorii firmei de avocatură au fost solicitați să primească o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani în legătură cu companii de construcții braziliene, inclusiv Odebrecht. Decizia în acest caz nu a fost încă făcută publică, iar toți acuzații s-au declarat nevinovați, Ramon Fonseca calificând acuzațiile drept „ridicole”.
Scandalul „Panama Papers” a avut un impact major asupra lumii financiare și politice, evidențiind practicile de evaziune fiscală și spălare de bani la nivel global.