Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist în Republica Moldova

Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist în Republica Moldova

Magistrații au decis ca drapelul imperial al Federației Ruse, folosit tot mai des de organizațiile naționaliste din Rusia și în regiunile ocupate ale Ucrainei, să fie declarat extremist în Republica Moldova. Această hotărâre a fost luată de Judecătoria Chișinău, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiției și a Serviciului de Informații și Securitate.

Decizia a fost luată la 3 aprilie și poate fi contestată în apel în termen de 30 de zile de la pronunțare. Drapelul cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru a fost identificat ca având caracter extremist.

Steagul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben-alb a fost drapelul național al Imperiului Rus în perioada 1858-1896, în timpul domniei țarului Alexandru al II-lea. Acesta este promovat în prezent de Kremlin și de Vladimir Putin ca simbol al „Noii Rusii”. În anul 2014, drapelul a fost folosit de armata de ocupație rusă la Donețk și Luhansk, iar unele unități militare îl utilizează și în prezent.

De asemenea, la Comrat, în Găgăuzia, se folosesc astfel de steaguri la manifestațiile pro-ruse. În Moldova, nu doar drapelul imperial al Rusiei este interzis, ci și alte simboluri. În primăvara anului 2022, Parlamentul de la Chișinău a votat interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, precum și a însemnelor „V” și „Z”, utilizate de armata rusă în războiul din Ucraina.

Aceste simboluri sunt interzise în Republica Moldova, iar cei care le utilizează se expun la amenzi substanțiale și la muncă în folosul comunității.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *