Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > După șase luni de la izbucnirea războiului, Israelul se apropie de eliminarea Hamas? Analiza detaliată

După șase luni de la izbucnirea războiului, Israelul se apropie de eliminarea Hamas? Analiza detaliată

Au trecut aproape șase luni de la momentul în care luptătorii Hamas au pătruns din Gaza în Israel, la 7 octombrie, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane și luând sute de ostatici. Israelul a răspuns cu promisiunea de a ‘zdrobi și distruge Hamas’, eliminând astfel amenințarea și aducând acasă toți ostaticii.

În urma războiului brutal care a urmat, cel puțin 33.000 de palestinieni au fost uciși conform datelor Ministerului Sănătății condus de Hamas, iar o mare parte din Gaza a fost devastată.

Israelul susține că a eliminat mii de luptători Hamas și a distrus o parte semnificativă din rețeaua extinsă de tuneluri subterane din Gaza, folosită de Hamas pentru atacuri.

Analiza BBC Verify a investigat declarațiile publice și postările IDF pe rețelele de socializare pentru a evalua obiectivele declarate de Israel.

Câți lideri Hamas au fost uciși?

Înainte de 7 octombrie, se estima că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza. Numeroase personalități politice de rang înalt ale Hamas trăiesc în afara țării, dar mulți membri ai conducerii militare se află în Gaza.

IDF a declarat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, fără a oferi detalii despre calculul acestei cifre.

Israelul a publicat numele liderilor Hamas pe care susține că i-a ucis. Un total de 113 persoane au fost numite, majoritatea fiind declarate ucise în primele trei luni de război.

Câți ostatici au rămas în Gaza?

La 7 octombrie, 253 de persoane au fost luate ostatice. Din acestea, 109 au fost eliberate, 3 au fost salvate de armata israeliană, iar 12 au fost găsite decedate.

Dintre cei 129 de ostatici rămași, Israelul afirmă că cel puțin 34 au murit. Hamas susține că numărul ostaticilor morți este mai mare, dar nu există modalitate de a verifica aceste afirmații.

Cât de mult din rețeaua de tuneluri Hamas a fost distrusă?

Israelul a promis să distrugă rețeaua de tuneluri subterane a Hamas din Gaza. IDF a menționat că a distrus o parte semnificativă din infrastructura teroristă din Gaza, inclusiv tuneluri descoperite sub diverse locații.

Analiza mesajelor FDI arată că s-au descoperit și distrus numeroase tuneluri, dar nu există detalii precise despre amploarea rețelei totale de tuneluri.

Ofensiva Israelului a avut un preț ridicat

Războiul a avut consecințe devastatoare pentru palestinieni, cu peste 33.000 de morți și peste 1,7 milioane de persoane strămutate. Infrastructura din Gaza a fost grav afectată, iar peste jumătate din clădiri au fost avariate sau distruse.

La șase luni de la începerea războiului, rămâne neclar dacă Israelul și-a atins obiectivele propuse.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *