Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Exercițiu NATO ‘Sea Shield 24’ în Marea Neagră: Mii de militari participă

Exercițiu NATO ‘Sea Shield 24’ în Marea Neagră: Mii de militari participă

Peste 2.200 de militari din diverse state NATO se alătură exercițiului multinațional ‘Sea Shield 24’ desfășurat în Marea Neagră, în zona costieră și în Delta Dunării. Participanții vor fi echipați cu 135 de mijloace tehnice, inclusiv 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat conform căruia Forțele Navale Române sunt gazda exercițiului în perioada 8 – 21 aprilie. La acest eveniment vor lua parte 12 state aliate și partenere, printre care se numără Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii. De asemenea, vor fi implicate și celelalte categorii de forțe din Armata României, precum și structuri din sistemul național de apărare.

Scopul exercițiului este de a antrena participanții în misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, control maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității infrastructurii critice. MApN menționează că acest exercițiu reprezintă cel mai complex dintre cele conduse de Forțele Navale Române și se concentrează pe optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea planificării la nivelul Forțelor Navale, în colaborare cu celelalte categorii de forțe.

Prima ediție a exercițiului multinațional ‘Sea Shield’ a avut loc în 2015, iar scenariile acestuia sunt adaptate continuu pentru a răspunde rapid și eficient la amenințările la adresa securității și stabilității regionale. Ceremonia de deschidere a exercițiului va avea loc pe 8 aprilie, între orele 08.50 – 10.00, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *