Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Franța respinge cu jumătate de gură discuția cu Serghei Șoigu despre situația din Ucraina

Franța respinge cu jumătate de gură discuția cu Serghei Șoigu despre situația din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a comunicat că ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său rus, Serghei Şoigu, au exprimat disponibilitatea de a dialoga cu privire la conflictul din Ucraina în cadrul unei discuții telefonice. Partea franceză a negat indirect această afirmație.

Ministerul rus al Apărării a menționat că punctul de plecare al dialogului ar putea fi +Inițiativa pentru pace de la Istanbul+ și a subliniat că organizarea unei întâlniri la Geneva fără participarea Rusiei nu ar avea sens.

În replică, anturajul lui Sébastien Lecornu a declarat că Franța nu a exprimat nicio disponibilitate de a dialoga cu Moscova referitor la situația din Ucraina. De asemenea, a fost dezmințită informația conform căreia Franța ar fi acceptat sau propus ceva în acest sens.

Ministerul francez al Apărării a condamnat războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina.

Franța a provocat reacții internaționale sugerând posibilitatea ca NATO să trimită trupe în Ucraina, însă ulterior a clarificat că se referă la personal care să ofere asistență, nu trupe combatante pe linia frontului. Președintele rus Vladimir Putin a interpretat această reacție a lui Macron ca fiind „emoțională” și a menționat că Rusia a „călcat pe coadă” Franța în Africa, generând „resentimente” la Paris.

Majoritatea cancelariilor occidentale care au reacționat au subliniat că trimiterea trupelor NATO în Ucraina ar escalada conflictul în mod nedorit.

Asistență militară pentru Ucraina

Franța va furniza Ucrainei sute de vehicule blindate vechi, dar funcționale, și rachete Aster, în cadrul unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în conflictul său cu Rusia. Ministrul apărării Sébastien Lecornu a explicat că aceste vehicule blindate vor spori mobilitatea trupelor ucrainene, iar rachetele Aster vor consolida capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

Parisul va debloca, de asemenea, un nou lot de rachete Aster 30 pentru dispozitivul SAMP/T MAMBA, echivalentul sistemului american Patriot. De asemenea, se vor dezvolta muniții tele-operate pentru a fi livrate Ucrainei în această vară.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *