Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Franța va amenda pacienții care lipsesc la programările la medic cu 5 euro

Franța va amenda pacienții care lipsesc la programările la medic cu 5 euro

Persoanele care lipsesc de la programările la medic vor fi amendate cu 5 euro în Franța. Sancțiunea propusă, menită să stimuleze serviciul de sănătate care „scârțâie”, este criticată de sindicatele medicilor și de grupurile de pacienți.

Pacienții din Franța care nu se prezintă la o programare la medic fără o scuză bună vor fi amendați cu 5 euro, conform unei propuneri a guvernului. Gabriel Attal a declarat că profesioniștii din domeniul medical au raportat aproximativ 27 de milioane de neprezentări în fiecare an, adăugând: “Nu putem permite ca acest lucru să continue”.

Prim-ministrul a anunțat sancțiunea de 5 euro ca parte a unei serii de măsuri menite să stimuleze un serviciu de sănătate care „scârțâie” din cauza lipsei de personal, a creșterii costurilor și a cererii tot mai mari. Dar amenda propusă a fost imediat criticată de sindicatele medicilor și de grupurile de pacienți.

Patrick Pelloux, președintele asociației medicilor de urgență, a declarat: “Nu va funcționa. Este doar o taxă… iar rezultatul final va fi că sistemul de sănătate va pierde”. Luc Duquesnel, medic de familie, a declarat că ar fi mai bine să “educăm oamenii decât să le spunem profesioniștilor că trebuie să îi taxăm, ceea ce va tensiona relațiile cu pacienții”.

Attal a declarat că această măsură va face parte dintr-o lege care, speră el, va fi aprobată de parlament și va intra în vigoare din ianuarie anul viitor. Orice persoană care face o programare medicală va fi obligată să dea detaliile cardului de credit. “Dacă pacientul nu se prezintă la programare fără să anunțe cu 24 de ore înainte [de anulare], medicul ar putea debita 5 euro pentru neprezentare”, a spus el.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *