Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Germania acuza Rusia de perturbarea GPS-ului in Marea Baltica

Germania acuza Rusia de perturbarea GPS-ului in Marea Baltica

Ministerul german al Apărării consideră că este „foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă de perturbările care afectează navigația GPS în regiunea baltică. Exclava Kaliningrad este indicată ca sursă a acestei probleme, conform declarațiilor oficiale. Perturbările persistente sunt atribuite originii ruse și interferențelor în spectrul electromagnetic, inclusiv cele din Kaliningrad, conform purtătorului de cuvânt al ministerului. Acesta a confirmat un raport al site-ului de știri t-online, citat de Reuters.

Ministerul german a refuzat să ofere detalii suplimentare despre evaluarea făcută sau despre natura exactă a perturbărilor, invocând motive de securitate militară. Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia, pe coasta Mării Baltice, a fost izolată de Moscova în 1991, odată cu independența Lituaniei în timpul destrămării Uniunii Sovietice.

Ambasada Rusiei la Berlin nu a răspuns solicitării de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters. Guvernul britanic a semnalat anterior că Rusia ar fi bruiat semnalul de satelit al unui avion oficial în apropierea Kaliningradului. Industria aviatică este îngrijorată de creșterea interferențelor GPS legate de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Bruiajul semnalelor GPS poate avea consecințe perturbatoare pentru avioanele comerciale, însă acestea pot recurge la alte metode de navigație.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *