Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Guvernul adoptă Codul-cadru de etică și deontologie universitară pentru combaterea plagiatului și a practicilor imorale

Guvernul adoptă Codul-cadru de etică și deontologie universitară pentru combaterea plagiatului și a practicilor imorale

Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară. Instituțiile de învățământ superior vor adopta propriile coduri, respectând codul-cadru adoptat, în ședința de joi de la Palatul Victoria, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Mai exact, Guvernul a aprobat Codul-cadru de etică și deontologie universitară, denumit în continuare „Cod”, care reglementează cadrul general privind principiile și normele de etică și deontologie universitară, respectiv valorile fundamentale care trebuie însușite și respectate pentru prevenirea și rezolvarea conflictelor etice, respectiv descurajarea practicilor imorale și sancționarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică.

Codul-cadru va avea rolul de a asigura și a crește calitatea procesului educațional la nivel instituțional, prin definirea clară a responsabilității actorilor implicați în procesele de etică universitară. De asemenea, incompatibilitățile și conflictele de interese sunt contextualizate prin raportare la profilul universităților (pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii și definiții) fără a fi lezată autonomia instituțională, respectiv fără a exista suprareglementare, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

La nivelul fiecărei instituții de învățământ superior, vor fi înființate comisii de etică universitară, cu un mandat de 4 ani. Comisia de etică universitară acționează independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției de învățământ superior. Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor de etică universitară de la nivelul instituțiilor de învățământ superior se va aproba prin ordin al ministrului educației.

De asemenea, codul-cadru conține, în anexă, un set de standarde de referință de etică și deontologie universitară în managementul universitar.

Ministerul Educației a precizat, într-o postare pe pagina de Facebook, că cele mai importante aspecte ale Codului-cadru de etică și deontologie universitară sunt:

  • Sistemul de sancțiuni aplicabile tuturor părților implicate în procesul educațional este mai clar.
  • Va exista, în premieră, un set de standarde de referință de etică și deontologie universitară în management universitar.
  • Procesul decizional cu privire la abaterile de la normele de etică și deontologie universitară a fost etapizat și îmbunătățit.

Reprezentanții Ministerului Educației mai spun că, prin acest Cod-cadru este vizată creșterea calității procesului educațional, prin consolidarea unui climat de încredere, descurajarea practicilor imorale, definirea clară a responsabilității actorilor implicați în procesele de etică universitară și sancționarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică.

Ulterior adoptării Codului-cadru de etică și deontologie universitară, funcționarea comisiilor de etică universitară va fi reglementată în baza unui regulament-cadru privind organizarea și funcționarea acestora, adoptat prin ordin de ministru, mai spune sursa citată.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *