Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Guvernul României decide să renunțe la sobele pe lemne: investiție de 3 miliarde de euro pentru tranziția energetică

Guvernul României decide să renunțe la sobele pe lemne: investiție de 3 miliarde de euro pentru tranziția energetică

Premierul Marcel Ciolacu anunță investiția de 3 miliarde de euro pentru tranziția energetică

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, a anunțat operaționalizarea investițiilor pentru tranziția energetică, cu o investiție de 3 miliarde de euro din fonduri europene. Această sumă uriașă face parte din programul prin care România se angajează să renunțe la utilizarea combustibililor fosili, inclusiv sobele pe lemne, și să treacă către energia verde.

“Operaționalizăm azi și cea mai mare investiție pentru tranziția energetică. Vorbim despre 3 miliarde de euro, sumă finanțată din fonduri europene. Este o schemă de ajutor de stat pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile: eolian, solar fotovoltaic, resurse hidro și nucleare, hidrogen. Foarte important este că finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiții va conduce la un preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde.”

România primește 6 miliarde de euro pentru renunțarea la sobele pe lemne

Într-un efort semnificativ pentru combaterea sărăciei energetice, România va primi o alocare substanțială de 6 miliarde de euro din Fondul Social Climatic al Uniunii Europene. Această sumă reprezintă 9,25% din totalul de 65 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2026-2032 în cadrul programului UE “Fit-for-55”, care încurajează renunțarea la combustibilii fosili și tranziția către energia electrică. Obiectivul principal impus României este renunțarea la sobele pe lemne sau cărbune.

Protecția gospodăriilor de efectele negative ale ETS 2

Scopul principal al acestei injecții financiare este de a proteja gospodăriile de efectele negative ale viitorului Sistem de comercializare a certificatelor de emisii 2 al Uniunii Europene, programat să fie implementat în 2027. Acest mecanism de taxare pe carbon reglementează utilizarea combustibililor fosili în încălzire și transport și face parte din pachetul UE privind schimbările climatice Fit-for-55.

Vulnerabilitatea la ETS 2 în regiunea CEE

Un raport detaliat evidențiază vulnerabilitățile la ETS 2 în regiunea Europei Centrale și de Est, cu accent pe România și alte țări. Disparitățile economice, infrastructura de locuințe ineficiente din era comunistă și ratele ridicate ale sărăciei energetice reprezintă provocări majore pentru regiune.

Sărăcia energetică în Europa Centrală și de Est

Țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, se confruntă cu rate ridicate ale sărăciei energetice, datorate consumului ineficient de energie și infrastructurii depășite. România utilizează o combinație de cărbune, gaz și lemn, iar eforturile de tranziție către energia verde sunt esențiale pentru combaterea acestor probleme.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *