Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Huawei dă în judecată statul român: Bătălia pentru 5G

Huawei dă în judecată statul român: Bătălia pentru 5G

Gigantul tehnologic chinez Huawei a intentat un proces împotriva guvernului român, contestând decizia prin care i-a fost refuzată autorizația de a furniza echipamente pentru infrastructura 5G în România. Acțiunea în instanță vizează atât prim-ministrul țării, cât și Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), prin Administrația Prezidențială.

Această mișcare vine într-un moment în care tensiunile dintre SUA și China ating noi culmi, cu Washingtonul încercând să își convingă aliații să excludă echipamentele Huawei din rețelele lor 5G, temându-se de posibilele riscuri de spionaj din partea Beijingului. Comisia Europeană a clasificat furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, inclusiv Huawei, ca fiind un risc de securitate pentru blocul comunitar, îndemnând statele membre și operatorii de telecomunicații să se distanțeze de aceste tehnologii în iunie 2023.

România, urmând exemplul altor state europene, a adoptat Legea nr. 163/2021 acum trei ani, impunând autorizarea prealabilă a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software utilizate în rețelele 5G de către autorități, pe baza unui aviz de conformitate din partea CSAT. Decizia recentă de respingere a solicitării Huawei a fost semnată de premier și publicată în Monitorul Oficial.

Solicitarea Huawei, respinsă pe baza evaluărilor de risc la adresa securității naționale și apărării țării, a evidențiat o îngrijorare crescândă în legătură cu dependența de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Un studiu recent a plasat România printre țările UE cel mai puternic afectate de această dependență.

Huawei a înregistrat afaceri de 1,89 miliarde de lei în 2022 în România, o creștere semnificativă față de anul precedent. Fondată în 2003 în țară, compania a arătat o adaptabilitate și o creștere constantă, deși se confruntă acum cu unul dintre cele mai mari obstacole din istoria sa în țară.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *