Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > ÎCCJ anulează a doua oară sentința din dosarul fostei deputate Andreea Cosma. După opt ani, procesul se reia de la zero

ÎCCJ anulează a doua oară sentința din dosarul fostei deputate Andreea Cosma. După opt ani, procesul se reia de la zero

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi să anuleze decizia Curţii de Apel Ploieşti referitoare la fosta deputată Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care scăpase de o condamnare de patru ani închisoare în dosarul de corupţie ‘Ciuperceasca’ prin prescrierea faptelor.

Decizia instanţei supreme a fost urmarea apelurilor depuse de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, de apelanta parte civilă SC Plopeni Industrial Parc SA şi de apelanţii intimaţi inculpaţi Anghel Florin Serghei, Cornea Dănuţ Marcel şi Cosma Andreea Oana împotriva sentinţei penale nr. 33 din 5 aprilie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti.

Instanţa a hotărât să desfiinţeze în totalitate sentinţa anterioară şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Ploieşti.

Procesul va începe de la zero, deşi dosarul a fost în procedură judiciară de nouă ani, iar faptele pretins comise de inculpaţi datează din anul 2008.

A doua anulare cu retrimitere

Dosarul a fost iniţial trimis de DNA la Instanţa supremă în decembrie 2015, iar în 2018 Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, precum şi Dănuţ Cornea, fost preşedinte al CA al SC Plopeni Industrial Parc SA.

Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Instanţa supremă a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare, pentru ca în ianuarie 2021 dosarul să fie transferat la Curtea de Apel Ploieşti.

În aprilie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis că faptele s-au prescris, iar inculpaţii nu mai pot fi traşi la răspundere, dar a impus ca aceştia să plătească suma de 1.138.937 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin înstrăinarea bunurilor imobile din cadrul activului ‘Ciuperceasca’.

Procurorii au susţinut că în anul 2007, ‘Cazarma 1375 Ciuperceasca’, parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, a fost vândută fără respectarea procedurilor legale, generând un prejudiciu semnificativ.

Implicaţiile acţiunilor ilegale

Conform acuzaţiilor, Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de complicitatea Andreei Cosma, care a autentificat contractele de vânzare-cumpărare pentru imobilele din activul ‘Ciuperceasca’.

Prejudiciul total estimat cauzat prin aceste acţiuni ilegale este de 18.694.990 lei, iar procurorii susţin că mai mulţi reprezentanţi ai societăţilor comerciale implicate au obţinut avantaje financiare nejustificate.

Concluzie

Decizia ÎCCJ de a anula sentinţa din dosarul Andreei Cosma pentru a doua oară şi de a retrimite cauza la Curtea de Apel Ploieşti subliniază complexitatea şi durata procedurilor judiciare în astfel de cazuri de corupţie, evidenţiind necesitatea asigurării unei justiţii eficiente şi transparente în România.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *