Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Iese la lumină un ținut spectaculos din România. Trei drumuri noi sunt modernizate în Munții Metaliferi / Video

Iese la lumină un ținut spectaculos din România. Trei drumuri noi sunt modernizate în Munții Metaliferi / Video

Valea Geoagiului din Hunedoara, o regiune spectaculoasă din Munții Metaliferi, iese treptat din izolare. Trei drumuri sunt modernizate și vor face mai accesibile zona cunoscută pentru stațiunea antică de la Germisara.

Aflată la poalele munților Metaliferi, Valea Geoagiului din Hunedoara oferă călătorilor mai multe atracții turistice. Aici se află stațiunea Geoagiu Băi din Hunedoara, complexul balnear cu izvoare termale ridicat pe ruinele anticei Germisara. Tot aici se află cetatea dacică Ardeu, cucerită de romani la începutul secolului al doilea.

Rezervația Cheile Madei, dar și Cheile Ardeului, Cheile Băcâiei, Cheile Cibului şi Cheile Glodului, Peştera Cigmăului şi Peştera Geoagiu Băi sunt monumente ale naturii care pot fi vizitate pe valea Geoagiului din Hunedoara, o regiune pitorească, dar care în ultimele decenii a avut de suferit de pe urma depopulării.

Trei șosele moderne, aflate în șantier, ar putea scoate din izolare Valea Geoagiului din Hunedoara, conectând-o cu magistralele rutiere de pe Valea Mureșului, cu ținuturile Apusenilor și Metaliferilor.

Drumul imperial de pe Valea Mureșului din Hunedoara

Șoseaua Simeria – Geoagiu (DJ 107 A) a fost modernizată în ultimii trei ani, iar lucrările au ajuns la final. Drumul județean de malul drept al Mureșului (Culoarul Mureș Nord) a fost reabilitat pe o distanță de 34 de kilometri, pe traseul Homorod – Geoagiu – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi -Chimindia – Hărău – Bârsău, iar investiția finanțată cu fonduri europene s-a ridicat la peste 52 de milioane de lei, fără TVA.

Drumul Aurului spre orașul Zlatna din Alba

Drumul roman care traversa Germisara continua pe valea Geoagiului din Hunedoara spre localitățile miniere din Munții Apuseni. Una dintre cele mai cunoscute era Zlatna, care în Antichitate purta numele de Ampelum sau Auraria minor și avea rangul de municipiu – un oraș liber cu un grad ridicat de autonomie. Aflat la circa 40 de kilometri de Geoagiu, orașul Zlatna din Alba va fi conectat cu Valea Geoagiului din Hunedoara printr-o șosea modernă. Peste 27 de milioane de lei sunt investite în reabilitarea Drumului județean DJ 705, de șapte kilometri, dintre orașul Zlatna din Alba și Almașu Mare, aflat la limita dintre județele Hunedoara și Alba. Scurtătura prin Munții Apuseni între Valea Geoagiului din Hunedoara și orașele din Alba se suprapune și ea parțial cu drumul aurului amenajat de romani. Drumul, fiind extrem de degradat, a fost folosit rar de turiști, chiar dacă traseul său este spectaculos.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *