Fenomenul dreptului se confruntă cu impactul Inteligenței Artificiale (IA) și înregistrează mutații și schimbări de perspectivă, consideră președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache.
Deciziile juridice pot fi influențate de algoritmii sistemelor de IA, care, într-un final, modelează însuși dreptul. Astfel, normele juridice vor deveni un produs al sistemelor de calcul. IA are potențialul de a îmbunătăți sistemele juridice pentru a fi mai echitabile, mai eficiente și mai accesibile, dar există multiple preocupări, obstacole și limitări din perspectiva integrării valorilor etico-morale.
„Reveria și contemplarea în privința tehnologiilor de tip IA au trecut. Ne apropiem vertiginos de o zonă critică în evoluția speciei umane. Întreaga paradigmă creată de aceasta este pe cale să se schimbe pentru că IA va avea capacitatea de a organiza viața oamenilor și de a asigura serviciile publice de bază sub aparența conducerii umane. (…) Ca atare, imitarea sau învățarea naturii umane de către IA aduce în discuție probleme etice care nu au mai fost ridicate în decursul istoriei cu o asemenea acuitate și intensitate”
, a precizat președintele CCR.
Enache a subliniat că IA și biologia sintetică vor inaugura o nouă eră pentru umanitate. „Susținem, astfel, tehnologia echității și superinteligența omului evoluat, dispensat de servituțile, imperfecțiunile și limitele sale. Viitorul omenirii depinde de aceste tehnologii și este, totodată, pus în pericol de ele, cu efecte asupra tipologiei și valorilor omenirii și ordinii geopolitice actuale. Acest val de noi tehnologii deja proliferează, astfel că trebuie să identificăm latura lor benefică și să surmontăm problemele pe care acestea le pot cauza în devenirea speciei umane”
, a mai precizat acesta.
Președintele CCR a evidențiat că juriștii vor beneficia pe deplin de prefacerile sistemelor de IA, însă trebuie să fie atenți la modul de concepere a algoritmilor de către operatorul uman și la controlul uman permanent al acestor dispozitive. Există preocupări uriașe în privința elaborării unui cadru internațional, supranațional și național pentru a se reglementa statutul juridic al sistemelor de IA.
„Impactul Inteligenței Artificiale în Drept: Provocări și Oportunități pentru Evoluția Speciei Umane” aduce în discuție dileme etice și necesitatea menținerii controlului uman asupra noilor tehnologii, în contextul unei lumi juridice și politice conectate la prefacerile și riscurile aduse de sistemele de IA.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.