Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Inflația atinge aproape 70% în Turcia: Raportul Institutului de Statistică

Inflația atinge aproape 70% în Turcia: Raportul Institutului de Statistică

Inflaţia anuală a Turciei a atins nivelul de 68,5% în luna martie, în creştere faţă de 67,1% înregistrat în februarie, conform raportului Institutului de Statistică din Turcia. Aceste date au fost publicate miercuri, arată un raport CNBC citat de News.ro.

Creşterea lunară a preţurilor de consum a fost de 3,16%, fiind condusă de sectoarele educaţie, comunicare şi hoteluri, restaurante şi cafenele, care au înregistrat creşteri de 13%, 5,6% şi, respectiv, 3,9%.

Pe o bază anuală, educaţia a avut cea mai semnificativă creştere a costurilor, cu 104%, urmată de hoteluri, restaurante şi cafenele cu 95% şi sănătate cu 80%.

O parte semnificativă din inflaţia recentă este atribuită creşterii semnificative a salariului minim impus de guvernul turc pentru 2024. Salariul minim a fost majorat la 17.002 lire turceşti (aproximativ 530 USD) lunar în ianuarie, reprezentând o creştere de 100% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Proiecții și măsuri viitoare

Economiştii anticipează că vor fi necesare noi majorări ale ratei dobânzii de către banca centrală. Deşi inflaţia din martie a înregistrat cea mai mică creştere lunară din ultimele trei luni, sugerează că impactul majorării semnificative a salariului minim din ianuarie s-ar putea să fi început să se estompeze, încă este departe de a fi în concordanţă cu inflaţia cu o singură cifră căutată de factorii de decizie politică.

Nicholas Farr, economist european la Capital Economics, cu sediul la Londra, menționează că: ”Cele mai recente cifre ale inflaţiei nu schimbă prea mult opinia conform căreia ne aşteaptă o nouă înăsprire monetară și că va fi nevoie și de un efort mai concertat pentru înăsprirea politicii fiscale.”

Banca centrală a Turciei a implementat opt majorări consecutive ale ratei dobânzii cheie între iunie 2023 și ianuarie 2024, totalizând 36,50 puncte procentuale. Majorările au fost suspendate în februarie, dar au fost reluate în martie, invocând ”deteriorarea perspectivelor inflaţiei” și menționând că ”orientarea monetară strictă va fi menținută până când se va observa o scădere semnificativă și susținută a tendinței de bază a inflației lunare.”

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *