Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Inovație revoluționară: vopseaua care răcește orașele pe timp de vară

Inovație revoluționară: vopseaua care răcește orașele pe timp de vară

A apărut o inovație revoluționară care ar putea ajuta orașele să combată amenințarea tot mai mare a valurilor de căldură intensificate de schimbările climatice. Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au introdus o vopsea specială, cunoscută sub numele de „vopsea rece”, care are potențialul de a atenua efectul insulei de căldură urbană.

Această soluție inovatoare presupune acoperirea acoperișurilor, a pereților și a trotuarelor cu o vopsea care conține aditivi pentru a reflecta căldura soarelui.

Un studiu recent publicat în „Sustainable Cities and Society” arată că utilizarea acestei vopsele reci poate face ca orașele să se simtă cu până la 1,5 grade Celsius mai răcoroase, creând astfel medii urbane mai confortabile.

Spre deosebire de studiile anterioare, care se bazau în principal pe simulări sau modele la scară mică, echipa NTU a realizat un experiment în lumea reală pentru a evalua impactul vopselelor răcoritoare.

Zona vopsită a înregistrat temperaturi cu 2 grade Celsius mai mici. Comparând temperaturile și nivelurile de confort între o zonă tratată cu vopsea și o zonă netratată, au constatat o reducere semnificativă a căldurii emanate de suprafețe. În cele mai fierbinți momente ale zilei, zona vopsită a înregistrat temperaturi cu 2 grade Celsius mai mici.

Efectele de răcire ale vopselei au fost atribuite capacității sale de a reflecta lumina solară și de a reduce absorbția și emisia de căldură de pe suprafețe. Acoperișurile tratate cu această vopsea au reflectat cu 50% mai multă lumină solară și au absorbit cu 40% mai puțină căldură în comparație cu acoperișurile convenționale.

Confortul pietonilor a fost îmbunătățit considerabil, zona vopsită fiind cu 1,5 grade Celsius mai rece. Această soluție oferă o abordare minim invazivă a răcirii urbane, oferind orașelor o modalitate rentabilă și imediată de combatere a valurilor de căldură.

Prin reducerea absorbției de căldură în clădiri, vopseaua poate contribui la răcirea structurilor și la reducerea dependenței de aerul condiționat în interior. Această abordare nu este benefică doar pentru orașe precum Singapore, cu climă caldă, ci poate fi aplicată și în alte zone urbane, pe măsură ce temperaturile globale cresc.

Cercetările viitoare ale echipei NTU se vor concentra asupra longevității vopselei de răcire în aceeași locație experimentală, oferind noi posibilități pentru ca orașele să se adapteze la provocările tot mai mari reprezentate de schimbările climatice.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *