Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > INS spulberă creșterea economiei pe investiții: PIB-ul a scăzut, sectoarele economice nu prezintă creșteri!

INS spulberă creșterea economiei pe investiții: PIB-ul a scăzut, sectoarele economice nu prezintă creșteri!

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul IV 2023 a fost de 420,72 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,5% faţă de trimestrul III 2023 şi în creştere cu 1,1% faţă de trimestrul IV 2022, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS menționează că Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2023 a fost mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III 2013, dar a înregistrat o creștere cu 3% pe seria brută și de 1,1% pe seria ajustată sezonier.

În ceea ce privește contribuțiile la creșterea PIB pe categorii de resurse, nu s-au înregistrat modificări semnificative între estimările pentru anul 2023. De exemplu, agricultura, industria, construcțiile, comerțul, informațiile și comunicațiile au menținut contribuțiile anterioare la creșterea PIB.

În anul 2023, dinamica PIB nu a suferit modificări semnificative. Volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la 103,8%.

În ceea ce privește categoriile de utilizări ale PIB, s-au înregistrat modificări ale contribuțiilor la creșterea PIB între cele două estimări, cum ar fi cheltuiala pentru consumul final individual al administrațiilor publice și formarea brută de capital fix.

Revizuirea trimestrelor din 2023 a avut loc conform liniilor directoare ale Regulamentului 2304/2016, asigurând consistența între domeniile conturilor naționale.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *