Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Kremlinul comentează despre posibila prezență militară germană în Lituania: Riscul escaladării tensiunilor

Kremlinul comentează despre posibila prezență militară germană în Lituania: Riscul escaladării tensiunilor

O prezenţă militară germană în Lituania ar conduce la escaladarea tensiunilor, a susţinut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. NATO şi Vilnius au anunțat că vor finanța parțial desfășurarea permanentă a 5.000 de militari germani în Lituania începând cu 2027, când brigada germană va fi complet pregătită de luptă.

Lituania are frontieră terestră comună cu Letonia, Polonia (state membre NATO), Rusia și Belarus, aliatul Rusiei. Conform acordului între Berlin și Vilnius, un centru preliminar de comandă va fi creat în statul baltic în al doilea trimestru din 2024. Personalul brigăzii germane va fi suplimentat până cel mai târziu la finalul anului viitor, fiind format din 4.800 de militari și 200 de angajați civili.

Nucleul brigăzii din Lituania va fi inițial format din două batalioane de infanterie din landurile germane Bavaria și Renania de Nord-Westphalia. Al treilea batalion va fi un grup tactic de luptă al NATO, cunoscut ca o prezență avansată consolidată. Acest batalion se află deja în Lituania sub comandament german, iar personalul său este asigurat prin rotație.

Lituania asigură, la centrul de la Rukla, repararea tancurilor germane Leopard 2 avariate în războiul din Ucraina. Tancurile Leopard, produse inițial în Germania de Vest în 1979 în plin ‘război rece’, au fost concepute pentru o eventuală confruntare cu forțele sovietice.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *