Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Lidera opoziţiei din Venezuela se teme că va fi arestată

Lidera opoziţiei din Venezuela se teme că va fi arestată

Lidera opoziţiei venezuelene Maria Corina Machado, care a câştigat primarele opoziţiei în octombrie 2023, a fost declarată neeligibilă la prezidenţialele din 28 iulie. Ea a avertizat că există riscul unei detenţii nejustificate după ce Adunarea Naţională a adoptat în primă lectură un text împotriva ‘fascismului’, conform AFP.

Într-o scrisoare adresată celor 18 ţări şi Uniunii Europene, Maria Machado a subliniat că echipele sale din întreaga ţară riscă să fie forţate să dispară, iar ea însăşi ar putea fi detenţionată fără motive întemeiate. Aceasta a făcut referire la conferinţa despre Venezuela planificată la Bogota pe 25 aprilie.

Acusată de corupţie şi de trădarea ţării prin susţinerea sancţiunilor americane împotriva Venezuelei, Maria Machado a fost exclusă din cursa prezidenţială. Opoziţia consideră că puterea actuală încearcă să împiedice o confruntare electorală cu o candidată care era favorită în sondaje.

După descalificare, Maria Machado a propus ca înlocuitoare o profesoară novice în politică, Corina Yoris. Cu toate acestea, Yoris nu a putut fi înscrisă, generând critici din partea unor guverne tradiţional aliate ale Venezuelei, precum Brazilia şi Columbia.

Maria Machado a criticat restricţiile impuse asupra sa, menţionând că nu poate părăsi ţara sau călători în interiorul Venezuelei, în timp ce susţinătorii săi sunt supuşi represiunii. Opt colaboratori ai săi au fost arestaţi, iar alţi şapte au mandate de arestare – şase dintre aceştia fiind refugiaţi la ambasada Argentinei din Caracas.

Preşedintele Nicolas Maduro, candidat pentru al treilea mandat consecutiv, a catalogat partidul Mariei Machado drept o ‘mişcare teroristă’. În acelaşi timp, guvernul său a propus o lege în Adunarea Naţională pentru combaterea ‘fascismului’, termen folosit frecvent pentru a denumi opoziţia. Proiectul de lege a fost adoptat în primă lectură şi urmează să fie discutat din nou înainte de a fi aprobat definitiv.

Legea prevede pedepse severe, inclusiv până la doisprezece ani de închisoare şi amenzi grele, generând îngrijorări în rândul opoziţiei. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat deja acest text.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *