Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Mariana, badanta româncă din Italia, victimă a unei înșelăciuni avocățești / Fiica unui fost senator italian, condamnată

Mariana, badanta româncă din Italia, victimă a unei înșelăciuni avocățești / Fiica unui fost senator italian, condamnată

Mariana, o badantă originară din România, care activează de 17 ani în Italia, a căzut pradă unei înșelăciuni avocățești. Persoana vinovată este fiica unui fost senator italian și a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare.

Sub pretextul că este avocat, femeia a falsificat o hotărâre judecătorească din cadrul tribunalului de muncă din Florența, încercând să o convingă pe badanta româncă că a obținut un proces favorabil. Diletta Verdini, fiica fostului senator italian Denis, acuzată de tentativă de fraudă și fals material, a negociat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare cu judecătorul de instrucție Agnese Di Girolamo. Ea nu va executa pedeapsa și nu va plăti, momentan, nicio despăgubire reclamantei, o badantă româncă care se află de 17 ani în Italia și a fost cea care a declanșat investigația.

Acordul de recunoaștere a vinovăției nu include o componentă civilă, astfel încât femeia va trebui să se adreseze instanței civile, conform informațiilor publicate de Corriere Fiorentino.

“Suntem uimiți”, declară avocatul Mattia Alfano, apărătorul româncei. “Se discută mult despre drepturile victimelor infracțiunilor în Constituția noastră, iar apoi se ajunge la un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o infracțiune atât de gravă, cu suspendarea condiționată a pedepsei, fără ca victimei să i se acorde vreo compensație.”

Cum a fost înșelată Mariana de falsa avocată

Evenimentul a ieșit la iveală în urma unui reportaj difuzat în revista “Le Iene” acum un an. În realitate, totul a început în 2016, când Mariana, o badantă româncă care activează de 17 ani în Italia, a intentat un proces fiicelor unei femei care nu i-ar fi plătit pentru serviciile de îngrijire acordate mamei lor. Astfel, Mariana a ajuns la Diletta Verdini, pe care o cunoștea ca avocat și care urma să o reprezinte în instanță.

În octombrie 2022, povestea pare să fi ajuns la final: Diletta Verdini îi comunică că instanța i-a acordat 4.300 de euro și îi trimite hotărârea judecătorească: documentul fals avea antetul tribunalului din Florența, un număr de dosar și semnătura judecătorului. Cu toate acestea, suma de bani nu a fost niciodată transferată în contul româncei. De fiecare dată când Mariana încerca să ia legătura cu falsa avocată, aceasta îi cerea să aibă răbdare. “Mâine mă duc la instanță”, îi promitea ea.

“Banii vor fi transferați săptămâna viitoare”, îi asigura ea, ulterior.

Falsul, descoperit de un alt avocat

În cele din urmă, aceasta îi spune că există probleme cu transferurile bancare de la Ministerul Justiției. Pentru a confirma cele spuse, românca primește un email de la un departament fictiv de Finanțe al Ministerului Justiției, care menționează: “În legătură cu solicitarea dvs., vă informăm că transferul bancar a fost efectuat vineri, 10 februarie. Banii vor ajunge în cont într-o săptămână lucrătoare. Transferul s-a făcut către datele bancare ale doamnei Mariana.”

Însă, evident, transferul nu a fost realizat niciodată. Astfel, badanta, epuizată de așteptare, se adresează unui alt avocat, respectiv lui Mattia Alfano. Avocatul trebuie doar să examineze documentul ministerului pentru a realiza că ceva nu este în regulă. Astfel, se descoperă că grefa instanței este falsă: judecătorul există, dar nu a semnat niciodată acea hotărâre, iar numărul de înregistrare în registrul general corespunde unui caz complet diferit cu alte părți implicate.

Procesul penal împotriva Dilettei Verdini a început atunci, iar acum a fost emisă și sentința instanței de judecată din Italia.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *