Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Medicul Adrian Marinescu despre evoluția cazurilor de COVID-19 și gripă în România

Medicul Adrian Marinescu despre evoluția cazurilor de COVID-19 și gripă în România

În plină perioadă caniculară, medicii de la Institutul Naţional de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Balş” încă au pacienţi diagnosticaţi cu COVID, dar şi cazuri, e drept, rare, de gripă, deşi sezonul gripal s-a încheiat. Cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt pacienţii vârstnici şi cei cu alte afecţiuni medicale, care riscă să dezvolte forme grave ale acestor boli, în timp ce la copii cazurile sunt foarte rare.

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Marinescu, a subliniat că, deși numărul cazurilor de COVID-19 nu înregistrează o creștere semnificativă în prezent, există totuși infecții cu SARS-CoV-2 și cazuri de forme severe. Acesta a menționat că pacienții cu vârstă înaintată și comorbidități prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații severe.

În ceea ce privește copiii, situațiile în care aceștia dezvoltă forme severe ale bolii sunt considerate „absolut excepționale”, în special în cazul celor foarte mici sau cu afecțiuni asociate. Deși sezonul gripal a luat sfârșit, se înregistrează încă cazuri rare de gripă, conform medicului Marinescu.

Adrian Marinescu a explicat că virozele sunt prezente pe tot parcursul anului, iar cele respiratorii sunt mai puțin comune în sezonul cald. În plus, în perioada actuală se înregistrează viroze „de import”, contractate de călători. Pentru prevenirea răspândirii acestor boli, medicul subliniază importanța identificării simptomelor și menținerea distanței sociale.

„Ar trebui să existe un spirit civic care să încurajeze comportamente responsabile, cum ar fi evitarea contactului cu ceilalți în caz de simptome și purtarea măștii în colectivitate”, a adăugat Adrian Marinescu.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *