Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Mii de persoane comemorează masacrul de la Srebrenica în Bosnia: Durerea din luna iulie

Mii de persoane comemorează masacrul de la Srebrenica în Bosnia: Durerea din luna iulie

Mii de persoane au marcat joi în Bosnia 29 de ani de la masacrul de la Srebrenica, la două luni de la înfiinţarea de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a unei Zile internaţionale de comemorare a acestui genocid. Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) a făcut aproape 100.000 de morţi, însă masacrul de la Srebrenica este singura crimă din acest conflict care a fost calificată drept genocid de justiţia internaţională. După ocuparea oraşului Srebrenica pe 11 iulie 1995, forţele sârbe din Bosnia au comis execuţii în masă, ucigând circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci musulmani. Toţi ceilalţi locuitori au fost expulzaţi.

Mevlida Hasanovic, o femeie care a pierdut mulţi membri ai familiei sale în masacru, a declarat: “Este cumplit când vine luna iulie. Ei au cunoscut această soartă doar pentru că aveau un nume musulman.” Rămăşiţele a 14 victime au fost înhumate alături de cele ale altor 6.751 de victime, în cimitirul memorial de la Potocari, lângă Srebrenica. Până în prezent, au fost găsite rămăşiţele a 6.988 de victime, iar căutările continuă pentru aproximativ o mie de persoane dispărute.

Şefii politic şi militar ai sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru genocidul din Srebrenica, alături de alţi vinovaţi. Negarea genocidului este pasibilă de pedepse cuprinse între şase luni şi cinci ani de detenţie începând din 2021. Liderii politici care neagă genocidul sunt criticaţi, iar comunitatea internaţională subliniază importanţa respectului pentru suferinţele din Bosnia și Herţegovina.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *