Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Miliardarul britanic Joe Lewis, amendat cu 5 milioane de dolari pentru fraudă bursieră

Miliardarul britanic Joe Lewis, amendat cu 5 milioane de dolari pentru fraudă bursieră

Miliardarul britanic Joe Lewis, fostul proprietar al clubului englez de fotbal Tottenham, a fost amendat cu 5 milioane de dolari de un tribunal federal din Manhattan, dar a scăpat de închisoare într-un caz pe piaţa bursieră. Pe lângă amendă, Joe Lewis, în vârstă de 87 de ani, a fost condamnat şi la trei ani de probaţiune.

"Mă aflu astăzi aici pentru că am făcut o greşeală foarte gravă. Mi-e ruşine şi îmi cer scuze", a declarat omul de afaceri, care a pledat deja vinovat. O figură fragilă, cu un plasture pe ochiul stâng, Joe Lewis pledase pentru clemenţă, promiţând să se împace "în timpul (pe care îl) mai are la dispoziţie".

Omul de afaceri, care locuieşte în Bahamas, evită astfel închisoarea după ce a pledat vinovat, la sfârşitul lunii ianuarie, la trei capete de acuzare pentru "fraudă bursieră", pasibile de pedepse maxime de 5 şi 20 de ani de închisoare.

Însuşi procurorii recomandaseră o pedeapsă măsurată, subliniind într-un document scris că acuzatul "se apropia de sfârşitul vieţii" şi că starea sa de sănătate era "în declin". Joseph ("Joe") Lewis a fost acuzat că a profitat de poziţia sa în consiliile de administraţie ale mai multor companii cotate la bursă, prin intermediul societăţii sale de investiţii Tavistock Group, pentru a avea acces la informaţii confidenţiale şi pentru a furniza în mod repetat ponturi bursiere angajaţilor, prietenilor sau partenerilor romantici, precum şi piloţilor avionului său personal, care au putut beneficia de ele.

Joe Lewis este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, cu o avere estimată de Forbes la peste şase miliarde de dolari, legată de activităţile sale ca trader valutar începând cu anii 1980. Miliardarul deţine compania Tavistock Group din Bahamas, a cărei filială ENIC a devenit acţionar al clubului Tottenham din Premier League în 2001. Însă în 2022, Lewis a cedat controlul asupra Spurs unui fond de familie şi s-a retras oficial din gestionarea afacerilor clubului.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *