Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Ministerul Finanțelor a obținut împrumuturi de peste 1,5 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor a obținut împrumuturi de peste 1,5 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a reușit să împrumute, într-o singură zi de luni, o sumă totală de peste 1,5 miliarde de lei de la bănci. Această acțiune a fost posibilă prin intermediul unei emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, având o maturitate reziduală de 12 luni. Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), randamentul mediu al acestei emisiuni a fost de 6,02% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, însă băncile au manifestat un interes mai mare, subscriind un total de 1,841 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a decis să respingă ofertele primite pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de lei, cu o maturitate reziduală de 167 de luni.

Planurile MF pentru luna aprilie 2024 includ obținerea de împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, cu posibilitatea de a adăuga încă 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, legate de licitațiile de obligațiuni. Astfel, suma totală pe care Ministerul Finanțelor intenționează să o obțină, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare decât cea planificată inițial pentru martie 2024. Aceste fonduri vor fi folosite pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului de stat.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *