Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Ministerul Finanțelor anunță măsuri dure: Deficitul pe primele trei luni depășește 2% din PIB

Ministerul Finanțelor anunță măsuri dure: Deficitul pe primele trei luni depășește 2% din PIB

Deficitul bugetar s-a situat la 2,07% din PIB pentru primele trei luni, conform datelor preliminare. Cheltuielile au crescut semnificativ față de anul anterior, fiind afectate de plăți însumând 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat aceste informații la un eveniment special organizat de Profit.ro.

Ministerul Finanțelor analizează situația financiară a statului în contextul datelor de execuție pentru primele trei luni. Cu toate că anul curent este marcat de alegeri, se asigură că cheltuielile vor fi controlate.

“Vestea privind deficitul bugetar de 2,07% din PIB a generat o dezbatere intensă. Cheltuielile cu investițiile au crescut semnificativ, cu plăți de 14,7 miliarde lei din fonduri naționale, 2,7 miliarde lei din PNRR și aproximativ 12 miliarde lei din Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune”, a declarat Boloș conform Profit.ro.

Proiecțiile pentru 2024 indică un deficit bugetar estimat la 86,6 miliarde lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) înregistrat în 2023. Aceste cifre ridică îngrijorări, mai ales într-un an electoral cu riscuri de derapaje la cheltuielile statului.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *