Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Ministerul Finanţelor, vești de ultimă oră: Fitch reconfirmã ratingul suveran al României şi perspectiva stabilã

Ministerul Finanţelor, vești de ultimă oră: Fitch reconfirmã ratingul suveran al României şi perspectiva stabilã

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã. Decizia reconfirmãrii ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută de statutul de membru al Uniunii Europene și de intrările de capital de la Uniunea Europeană care susțin convergența reală a veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică a țării. De asemenea, evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană sunt menționate ca factori pozitivi.

Conform Ministerului Finanțelor, economia României este estimată să înregistreze o creștere de 2,5% în anul 2024, susținută de fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență. Fondurile UE nu doar stimulează cererea directă, ci contribuie și la potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea față de nivelul mediu al UE.

Agenția Fitch estimează că datoria publică raportată la PIB va înregistra o creștere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, situându-se la 58,3% conform medianei actuale „BBB”.

Principalii factori care pot conduce la îmbunătățirea ratingului țării sau a perspectivei sunt reducerea susținută a deficitului bugetar și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent. În schimb, o consolidare fiscală insuficientă ar putea duce la înrăutățirea ratingului, generând efecte negative asupra credibilității politicilor publice și stabilității macroeconomice.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța menținerii unui rating recomandat investițiilor și a unei perspective stabile pentru finanțele publice. El a evidențiat necesitatea responsabilității față de eficiența bugetară și consolidarea fiscală pentru asigurarea rezilienței economiei.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *